f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Καταγγελίες-σοκ για αρχιερέα στη Θεσσαλονίκη – Η ανακοίνωση της Μητρόπολης

Οσμή σκανδάλου σε έναν από τους πιο λαμπερούς προσκυνηματικούς ναούς της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών βρίσκονται καταγγελίες για υφαρπαγή αμύθητων ποσών από δωρητές επιχειρηματίες, ενώ προκύπτουν υπόνοιες και για κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης νεαρών ατόμων, με επίκεντρο αρχιμανδρίτη.

Ο ιερός ναός Μεθοδίου και Κυρίλλου είναι αναμφίβολα μια από τις πιο λαμπερές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, απέναντι ακριβώς από τη νέα παραλία, περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο πάρκο και δεσπόζουσα σε μια από τις πλέον «καλές συνοικίες» στην ανατολική πλευρά της πόλης. Θεμελιώθηκε το 1981 κι έκανε θυρανοίξια το 1983, ενώ το 1997 τον ναό επισκέφθηκε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Με τον χρυσό του τρούλο να αντανακλά από μακριά το φως του ήλιου, κάθε Κυριακή προσελκύει εκατοντάδες πιστούς, κυρίως ανθρώπους της περιοχής, που συρρέουν στις λειτουργίες. Παράλληλα λειτουργεί και μια χορωδία με αρκετές διακρίσεις και τουλάχιστον 200 χορωδούς. Ο ναός στο δυναμικό του αριθμεί δύο αρχιμανδρίτες, εκ των οποίων ο ένας είναι και προϊστάμενος, κι έναν πρωτοπρεσβύτερο, που σύμφωνα με πληροφορίες προέρχονται από το στενό περιβάλλον του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ανθιμου.

Το πόσο σημαντικός είναι ο ναός για την τοπική μητρόπολη το αντιλαμβάνεται κανείς και μόνο από το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της φιγουράρει πρώτος πρώτος, πάνω ακόμη κι από εκείνον του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ή τους ιστορικούς ναούς της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Γεωργίου!

Οι πληροφορίες θέλουν τα έσοδα του ναού να είναι διόλου ευκαταφρόνητα από γάμους και βαφτίσεις επιφανών Θεσσαλονικέων που πληρώνουν αδρά για λίγη παραπάνω «λάμψη», αλλά και από δωρεές πιστών, μεταξύ των οποίων γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης. Και κάπου εδώ, όπως θα ‘λεγε και κάποιος ταπεινός μοναχός του Αγίου Ορους, «μπαίνει στη μέση ο Μαμωνάς» και χάνονται η ιεροσύνη και η κατάνυξη…

Τουλάχιστον δύο επιχειρηματίες από αυτούς που εισέφεραν σοβαρά χρηματικά ποσά κατ’ επανάληψη σ’ έναν αρχιμανδρίτη, προκειμένου να τον στηρίξουν για να γίνει «σύντομα» μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, όπως τους έλεγε, κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα εξαπάτησης! Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν οι ίδιοι στην ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη, πριν από μερικούς μήνες κι αμέσως ξεκίνησε μια σοβαρή και εις βάθος έρευνα που έφτασε ώς την Αθήνα. Ακόμη χειρότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χρήματα που προσφέρθηκαν, περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ, σχετίζονται με σεξουαλική εκμετάλλευση νεαρών ατόμων!

Για δικούς τους λόγους, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση, πριν κάνουν οποιαδήποτε άλλη κίνηση, ζήτησαν τη συνδρομή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κι εκεί η έρευνα οδήγησε σε σοκαριστικά, ομολογουμένως, αποτελέσματα. Ακολουθήθηκαν «οι δρόμοι του χρήματος» και, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο επίκεντρο βρέθηκε ο εν λόγω αξιωματούχος της εκκλησίας, ένας αρχιμανδρίτης, ο οποίος φέρεται ότι διακινούσε τα ποσά των δωρεών σε δραστηριότητες που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχουν με την ιεροσύνη. Η «εγκληματική δραστηριότητα» φαίνεται να ξεκινάει το 2018. Τα χρήματα, όπως τονίζουν πηγές της «Εφ.Συν.», προσφέρονταν μεν από τους καλόπιστους επιχειρηματίες για τη «στήριξη» και ανέλιξη του αρχιμανδρίτη στον μητροπολιτικό θώκο, όμως κατέληγαν στο στενό του περιβάλλον, σ’ ένα δεύτερο πρόσωπο εμπιστοσύνης του, κάποιον άνεργο (!), όπως περιγράφεται, που φέρεται να διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να διάγει πολυτελή βίο, αν και στην Εφορία χρωστάει 400 χιλιάρικα. Και κάπου εδώ, πάντοτε όπως λένε οι πληροφορίες από την έρευνα, μια φαινομενική ιστορία οικονομικής απάτης παίρνει άλλες διαστάσεις.

Μέσα στις δαπάνες που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνονται συχνά-πυκνά «καλλιτεχνικές δραστηριότητες» οι οποίες καμιά σχέση δεν έχουν με χορωδίες και εκκλησιαστική μουσική. Αντιθέτως, σχετίζονται με μοντέλα, μανεκέν, νεαρά κορίτσια και αγόρια που συμμετέχουν σε επιδείξεις μόδας, φωτογραφήσεις και «φανταχτερά» πάρτι, ανάμεσα στα οποία κάποια εκτιμάται πως είναι ανήλικα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η «οδηγία» της Αρχής προς την ΕΛ.ΑΣ. είναι να εμπλακούν στη διερεύνηση της υπόθεσης και ο ελεγκτικός μηχανισμός της Εφορίας αλλά και η υπηρεσία της Ασφάλειας που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα.

Η έρευνα της Αρχής κράτησε αρκετούς μήνες κι επιστράφηκε στην Αστυνομία πριν από μερικές ημέρες για τα περαιτέρω, αφού, όπως φαίνεται, θα πάρει τον δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κλήρος στη Θεσσαλονίκη εμπλέκεται σε σκάνδαλα. Πριν από μερικά χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015 συγκεκριμένα, είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο ο βιασμός ενός 7χρονου τροφίμου στο «Παπάφειο» Ορφανοτροφείο που ανήκει στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος, μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο μητροπολίτης Ανθιμος.

Οι αποκαλύψεις για κατ’ εξακολούθηση βιασμό του παιδιού στο «Παπάφειο» Ορφανοτροφείο ήταν συγκλονιστικές. Το παιδί φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο. Η διεύθυνση του ιδρύματος τότε φέρεται να αντιμετώπισε αρχικά το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ και, παρότι η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος είχε ενημερώσει τη διοίκηση, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες ώσπου να ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης που ακολούθησε έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος, που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Ανθιμος ως πρόεδρος. Ο… Αγιος Θεσσαλονίκης είχε αποδώσει το περιστατικό στην έλλειψη πόρων και ειδικευμένου προσωπικού, ενώ σχετικά με το καταγγελλόμενο «κουκούλωμα», για το οποίο άσκησαν δίωξη οι εισαγγελικές αρχές, σημείωνε με σχετική ανακοίνωσή του ότι «η αυτονόητη ευαισθησία του θέματος φρο­νούμε ότι δεν δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό». Για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το νέο σκάνδαλο που αναμένεται να πάρει τον δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης:

«Κατόπιν δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε «σκανδαλώδη δραστηριότητα» κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επιθυμούμε να ενημερώσουμε, ότι για το συγκεκριμένο θέμα και μετά την ενημέρωση για την διενέργεια προανάκρισης, υπάρχει άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές, ενώ παράλληλα εκκινούνται πλέον και οι αντίστοιχες κανονικές εκκλησιαστικές διαδικασίες σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τα σχετικά Νομοθετήματα»

Πηγή: .efsyn.gr