Γιορτή της Πατάταςστη Νάξο: Πλήθους κόσμου συμμετείχε για 14η χρονιά (vid)
«Κλιματική αλλαγή και γαστρονομία» ήταν το κεντρικό θέμα της 14ης Γιορτής Πατάτας Νάξου και του 5ου Food Experience Graviera Naxos, εκδηλώσεις που αμφότερες διοργανώνονται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Τα φετινά βραβεία Naxian Excellence Awards by EAS Naxos, τα οποία ψήφισε και φέτος επιτροπή ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών με επικεφαλής τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιάννη Πολίτη, απονεμήθηκαν κατά κύριο λόγο σε μετεωρολόγους και καθηγητές που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην μελέτη του φαινομένου του θερμοκηπίου ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους. Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια της βράβευσης τους, η ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες είναι πρωταρχικής σημασίας για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους του νησιού αλλά και όλης της Ελλάδας, εκπέμποντας παράλληλα σήμα κινδύνου για την κλιματική κρίση, η οποία όπως είπαν «είναι εδώ και ήρθε για να μένει και όλοι εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε».
Σημειώνεται ότι η ετήσια παραγωγή πατάτας Νάξου, η οποία είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ανέρχεται περίπου στους 5.000 τόνους και προέρχεται από 250 οικογένειες.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης ευχαρίστησε τους επιστήμονες για τη συμβολή τους στον πρωτογενή τομέα του νησιού, προαναγγέλλοντας σειρά δράσεων για τη στήριξη των εμβληματικών προϊόντων του νησιού, την γραβιέρα ΠΟΠ και την πατάτα ΠΓΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ