f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Σαν Σήμερα: Τα πιο σημαντικά γεγονότα της 28ης Ιανουαρίου

814: Ο Καρλομάγνος πεθαίνει από πλευρίτιδα στο Άαχεν ως ο πρώτος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τον διαδέχεται ο γιος του, Λουδοβίκος ο Ευσεβής, ως βασιλιάς της αυτοκρατορίας των Καρολιδών.

1547: Ο βασιλιάς Ερρίκος Η’ της Αγγλίας πεθαίνει και στον θρόνο ανεβαίνει ο εννιάχρονος γιος του, Εδουάρδος ΣΤ’, ο πρώτος προτεστάντης ηγέτης της Αγγλίας.

1724: Ο Μέγας Πέτρος ιδρύει τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στην Αγία Πετρούπολη.about:blank

1756: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ βαφτίζεται μια ημέρα μετά τη γέννησή του στο ναό του Αγίου Ρούπερτ στο Ζάλτζμπουργκ.

1826: Η Ναυμαχία του Αράξου: Ο Ανδρέας Μιαούλης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζει να καταφύγει στην Πάτρα. Έτσι, κατορθώνει να μπει στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και να το εφοδιάσει με τρόφιμα και πολεμοφόδια.

1855: Γίνεται το πρώτο ταξίδι με ατμομηχανή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά μήκος του Παναμά στην Κεντρική Αμερική, μετά την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής, Panama Railway.

1871: Το Παρίσι παραδίδεται στους Πρώσους που το πολιορκούν από το Σεπτέμβριο του 1870, θέτοντας τέλος στο Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο.

1887: Η μεγαλύτερη πιστοποιημένη χιονονιφάδα πέφτει στο Φορτ Κίοχ της Μοντάνα και έχει μέγεθος 38 εκατοστά πλάτος επί 20 εκατοστά πάχος.

1896: Καταγράφεται η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Μεγάλη Βρετανία: Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο ενός σελινίου, επειδή συλλαμβάνεται να τρέχει με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 12 χλμ./ώρα, ενώ το όριο ταχύτητας είναι 3 χλμ./ώρα.

1897: Ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου ζητά με ψήφισμά του την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.

1900: Επιδημία τύφου ξεσπά στην Αθήνα.

1900: Ιδρύεται στο εστιατόριο «Μαρίενγκαρντ» της Λειψίας η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας (DFB), από εκπροσώπους 86 συλλόγων.

1908: Καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής για τους φοιτητές. Διάσταση Συγκλήτου και υπουργείου Παιδείας για το θέμα.

1909: Τα αμερικανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την Κούβα, εκτός από τη βάση του Γκουαντάναμο.

1911: Το φημισμένο Διαμάντι της Ελπίδας, που φορούσε η Μαρία Αντουανέτα, πωλείται στη Νέα Υόρκη από τον Πιερ Καρτιέ στο Νεντ Μακλίν για 180.000 δολάρια. Το διαμάντι, ινδικής προέλευσης έχει μέγεθος καρυδιού και σκούρο μπλε χρώμα και είναι 44,5 καρατίων. Με το μοναδικό αυτό πετράδι συνδέονται διάφορες ιστορίες κακοτυχίας, τρέλας και βίαιων θανάτων.

1913: Ο Γερμανός Ε’ εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης.

1915: Οι Οθωμανοί επιτίθενται στο Σουέζ.

1915: Ιδρύεται με απόφαση του Κογκρέσου, η Αμερικανική Ακτοφυλακή.

1918: Δημιουργείται ο Κόκκινος Στρατός στη Ρωσία. Ο Λέων Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του.

1922: Η κυβέρνηση της Άγκυρας καθορίζει και πάλι τους όρους της ειρήνης: 1) εξάπλωση της Ευρωπαϊκής Τουρκίας μέχρι την Αδριανούπολη και 2) εκκένωση της Σμύρνης.

1932: Η Ιαπωνία καταλαμβάνει τη Σαγκάη στην Κίνα.

1935: Η Ισλανδία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που νομιμοποιεί τις εκτρώσεις.

1943: Οι Ναζί αρχίζουν τη στρατολόγηση γυναικών από 17 έως 45 ετών.

1956: Μυστική συνάντηση του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Γεωργίου Γρίβα – Διγενή στη Μονή Κύκκου, για συζήτηση των «προτάσεων Χάρντινγκ». Την ίδια ημέρα, ύστερα από διήμερες σκληρές συγκρούσεις μαθητών με τις «δυνάμεις Ασφαλείας» γύρω από την Αρχιεπισκοπή, διατάσσεται το κλείσιμο του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας και η διαγραφή του από το μητρώο των σχολών Μέσης Παιδείας.

1961: Έρχεται στο φως το ανάκτορο της Βεργίνας από τις ανασκαφές που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπό το Μανώλη Ανδρόνικο.

1967: Ο διεθνούς φήμης Κεφαλλονίτης γλύπτης, Γεράσιμος Σκλάβος, βρίσκει τραγικό θάνατο στο εργαστήριό του, στο Παρίσι, όταν τον καταπλακώνει ένα γλυπτό του.

1974: Η κυβέρνηση της Κύπρου κηρύσσει τριήμερο επίσημο πένθος για τον θάνατο του Γεωργίου Γρίβα – Διγενή. Ο Μακάριος, παρά την οξύτατη αντίθεσή του με το στρατηγό, εξαίρει την προσφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα.

1976: Ο υπουργός παιδείας, Γεώργιος Ράλλης, εισηγείται επισήμως τη χρήση της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης. Σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αποφασίζεται επίσης η κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο, ενώ η υποχρεωτική εκπαίδευση καθίσταται 9ετής.

1982: Ο Αμερικανός στρατηγός, Τζέιμς Ντόζιερ, διασώζεται από τις ιταλικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, έπειτα από 42 μέρες ομηρίας του στα χέρια των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

1986: Το διαστημικό λεωφορείο «Challenger» εκρήγνυται 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, μπροστά στους έντρομους τηλεθεατές, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα επτά μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους και μια δασκάλα.

1991: Ρουκέτα της «17 Νοέμβρη» πλήττει υποκατάστημα της τράπεζας Αμέρικαν Εξπρές στην Πανεπιστημίου.

1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, «Αντωνίου», κατεβάζει την τουρκική σημαία που ύψωσαν την προηγούμενη μέρα Τούρκοι δημοσιογράφοι στα Ίμια και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους στρατιωτικούς της χώρας μας είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.

1998: Η μεγάλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοινώνει την απόκτηση της σουηδικής Volvo αντί 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

1998: Με τον φιλικό αγώνα Γαλλία – Ισπανία 1-0 ανοίγει τις πύλες του στο Παρίσι το «Stade de France», χωρητικότητας 80.000 θέσεων, που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1998.

2000: Αρχίζει να λειτουργεί το μετρό της Αθήνας. Εγκαινιάζεται η πρώτη γραμμή, η οποία συνδέει τη Δάφνη με τα Σεπόλια.

2005: Οι αγρότες της Θεσσαλίας προχωρούν σε 24ωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών. Από την πλευρά τους, οι αγρότες των Σερρών αποκλείουν για λίγες ώρες τον Προμαχώνα, διακόπτοντας την είσοδο και την έξοδο προς Βουλγαρία, ενώ ολιγόωροι αποκλεισμοί γίνονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στη Μακεδονία.

2008: Ανήμερα του θανάτου του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου κηρύσσεται τετραήμερο πένθος. Το μεσημέρι η σορός του μεταφέρεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας για λαϊκό προσκύνημα.

2008: Την Αθήνα επισκέπτεται ο Μπιλ Γκέιτς. Ο ιδρυτής της Microsoft έχει συναντήσεις με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου, εγκαινιάζει το Κέντρο Καινοτομίας της εταιρείας του και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής, προβλέπει: «Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι θα είναι σύντομα είδη προς εξαφάνιση, καθώς αντικαθιστώνται από πιο φυσικές μορφές επικοινωνίας, όπως η φωνή και η αφή».

2010: Επίθεση με γκαζάκια σημειώνεται στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Την ευθύνη αναλαμβάνει η «Επαναστατική Απελευθερωτική Δράση».

2010: Στις 405 μονάδες εκτινάσσονται τα spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί ως ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

2011: Οι 300 μετανάστες που είχαν καταλάβει τη Νομική, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταφέρονται τα ξημερώματα σε άλλο κτίριο στην οδό Πατησίων και Ηπείρου στην Αθήνα (Μέγαρο της Υπατίας).

2015: Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται ότι δεν θα συνεχίσει τις πολιτικές της λιτότητας. Σε μία συμβολική κίνηση, απομακρύνονται τα κάγκελα γύρω από τη Βουλή.

2020Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκαλύπτουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που αναπτύχθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια. Το σχέδιο αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των μεγάλων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως και την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, σε αντάλλαγμα για το πάγωμα των νέων ισραηλινών οικισμών σε συγκεκριμένες περιοχές για μία τετραετία. Ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς απορρίπτει το σχέδιο ως «ανοησία», ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Μπένι Γκαντς εκφράζει την υποστήριξή του για το σχέδιο.

Γεννήσεις

598 – Αυτοκράτορας Ταϊζόνγκ των Τανγκ

1311 – Ιωάννα Β’, βασίλισσα της Ναβάρρας

1457 – Ερρίκος Ζ’, βασιλιάς της Αγγλίας

1600 – Πάπας Κλήμης Θ’

1608 – Τζοβάνι Μπορέλι, Ιταλός φυσιολόγος και φυσικός

1611 – Εβέλιος, Πολωνός αστρονόμος

1717 – Μουσταφά Γ’, Οθωμανός σουλτάνος

1755 – Σάμουελ Τόμας Ζέμερινγκ, Γερμανός ιατρός

1864 – Νικόλαος Δημητρακόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1873 – Κολέτ, Γαλλίδα συγγραφέας

1884 – Ογκίστ Πικάρ, Ελβετός φυσικός

1887 – Άρθουρ Ρούμπινσταϊν, Πολωνός πιανίστας

1892 – Ιωάννης Γκλαβάνης, Έλληνας πολιτικός

1892 – Ερνστ Λιούμπιτς, Γερμανός σκηνοθέτης

1906 – Μάρκος Βαφειάδης, Έλληνας πολιτικός

1912 – Τζάκσον Πόλοκ, Αμερικανός ζωγράφος

1916 – Γιάννης Μαρής, Έλληνας συγγραφέας

1926 – Ευστάθιος Κολιαβάς, Έλληνας συγγραφέας

1929 – Κλάες Όλντενμπουργκ, Σουηδός καλλιτέχνης

1936 – Ισμαήλ Κανταρέ, Αλβανός συγγραφέας

1944 – Τζων Τάβενερ, Άγγλος συνθέτης

1948 – Τσαρλς Τέιλορ, Λιβεριανός πολιτικός

1948 – Μηνάς Χατζησάββας, Έλληνας ηθοποιός

1950 – Σεΐχης Χαμάντ μπιν Ισά αλ Χαλίφα, βασιλιάς του Μπαχρέιν

1954 – Μπρουνό Μετσού, Γάλλος ποδοσφαιριστής και προπονητής

1955 – Νικολά Σαρκοζί, Γάλλος πολιτικός

1974 – Τόνι Ντελκ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1975 – Τιμ Μοντγκόμερι, Αμερικανός αθλητής

1976 – Μίλτος Σαπάνης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1977 – Τακούμα Σάτο, Ιάπωνας οδηγός αγώνων

1978 – Τζέιμι Κάραγκερ, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1978 – Τζανλουίτζι Μπουφόν, Ιταλός ποδοσφαιριστής

1981 – Ελάιζα Γουντ, Αμερικανός ηθοποιός

1984 – Αντρέ Ιγκουοντάλα, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1986 – Αντώνης Πετρόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

814 – Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων

1227 – Ερρίκος Μπόρβιν Α’, πρίγκιπας του Μεκλεμβούργου

1271 – Ισαβέλλα της Αραγωνίας, βασίλισσα της Γαλλίας

1547 – Ερρίκος Η’, βασιλιάς της Αγγλίας

1621 – Πάπας Παύλος Ε’

1687 – Εβέλιος, Πολωνός αστρονόμος

1754 – Λούντβιχ Χόλμπεργκ, Νορβηγός ιστορικός και συγγραφέας

1829 – Άλμπρεχτ Μπέρμπλινγκερ, Γερμανός εφευρέτης

1870 – Λεοπόλδος Β’, Μέγας Δούκας της Τοσκάνης

1937 – Αναστάσιος Μεταξάς, Έλληνας αρχιτέκτονας και σκοπευτής

1939 – Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Ιρλανδός συγγραφέας

1965 – Μαξίμ Βεϋγκάν, Γάλλος στρατιωτικός

1986 – Νικόλαος Ι. Παπαϊωάννου, Έλληνας πολιτικός

1986 – Τζούντιθ Ρέσνικ, Αμερικανίδα αστροναύτης

1988 – Κώστας Λουλές, Έλληνας πολιτικός

1988 – Κλάους Φουχς, Γερμανός φυσικός

1996 – Γιόζεφ Μπρόντσκι, Ρώσος ποιητής

1998 – Χρήστος Μπασαγιάννης, Έλληνας πολιτικός

2002 – Άστριντ Λίντγκρεν, Σουηδέζα συγγραφέας

2003 – Ταϋγέτη, Ελληνίδα ηθοποιός

2007 – Γελένα Ρομανόβα, Ρωσίδα αθλήτρια

2007 – Έμα Τίλμαν, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια

2008 – Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Νικηφόρος

2008 – Χριστόδουλος, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

2013 – Νικόλαος Ντερτιλής, Έλληνας στρατιωτικός

2014 – Φρεντερίκ Μπριλί Μπουαμπρέ, Ιβοριανός καλλιτέχνης

2017 – Τζεφ Νίκολς, Άγγλος μουσικός

2021 – Σίσιλι Τάισον Αμερικανίδα ηθοποιός.