Βουλή: Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός
Στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής θα απευθυνθεί για ακόμα μια φορά στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και στην Ολομέλεια ενημερώνοντάς τους τόσο για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και για τις προθέσεις του για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την ικανοποίηση αιτημάτων τους.
Οι αγρότες πολιορκούν από χθες την Agrotica στην Θεσσαλονίκη αλλά το κλίμα δεν συγκρίνεται με τίποτα με εκείνο που αντίκρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η αγροτική κρίση είναι υπαρκτή και έχει δύο διαστάσεις: ευρωπαϊκή και εθνική.
Ο πρωθυπουργός σήμερα στη βουλή αναμένεται από τη μια να εξαγγείλει μέτρα για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ενώ από την άλλη θα εξηγήσει γιατί πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast ο νέος Κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη η οποία θα διαρθρώνεται σε πεδία. Το πρώτο πεδίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους και τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις για να μειωθεί το κόστος στο πετρέλαιο κίνησης ενώ εξετάζονται διαφορετικές επιλογες για ελάφρυνση του κόστους του αγροτικού ρεύματος.
Ειδικότερα, αναμένεται σήμερα να ανακοινωθούν μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Με αυτό τον τρόπο θα επωφεληθούν οι αγρότες από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Παράλληλα, όπως δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τα επόμενα 4 χρόνια θα δοθούν 13,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ μόνο στους Έλληνες αγρότες για την πράσινη μετάβαση στις καλλιέργειές τους.