f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Νέος Ποινικός Κώδικας από 1η Μαΐου- Έως και ισόβια για κόκκινο και πρόκληση δυστυχήματος

Ο αναθεωρημένος Ποινικός Κώδικας που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου, εισάγει ορισμένα καινούργια δεδομένα για τους οδηγούς, στην προσπάθεια της πολιτείας να τους συνετίσει και να περιορίσει τα τροχαία.

 

Οι οδηγοί που σύμφωνα με το άρθρο 45 του νέου Ποινικού Κώδικα, έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, όπως και εκείνοι που έχουν σωματικά η πνευματικά εξαντληθεί, οδηγώντας όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα ή σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή οδηγούν όχημα με τεχνικά προβλήματα που το καθιστούν μη ασφαλές ή είναι φορτωμένο με επικίνδυνο τρόπο, μπαίνουν στην ίδια “κατηγορία”.

Σε αυτή ανήκουν επίσης όσοι κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχουν σε αυτοσχέδιους αγώνες και εκείνοι που οδηγούν Ι.Χ. αυτοκίνητο πάνω από το όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ. (στα λεωφορεία και τα φορτηγά, κατά τουλάχιστον 30 χλμ.) και αν σε κατοικημένη περιοχή η ταχύτητά τους είναι κατά 40 χλμ/ώρα πάνω από το όριο, όπως και εκείνοι που οδηγούν αυτοκίνητο στη ΛΕΑ ή παραβιάζουν το κόκκινο φανάρι, από την 1η Μαΐου και μετά θα τιμωρούνται ως εξής:

α/ Φυλάκιση έως 3 έτη αν προκληθούν ζημιές σε άλλο όχημα ή ξένη περιουσία.

β/ Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

γ/ Κάθειρξη έως 10 έτη αν προκληθεί βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

δ/ Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν επέλθει θάνατος, ενώ αν προκληθεί θάνατος περισσότερων του ενός ανθρώπων, μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, ο οδηγός που από αμέλεια αφαιρεί τη ζωή ενός ανθρώπου, τιμωρούνταν με φυλάκιση 3 μηνών, ενώ πλέον, ο νέος ΠΚ προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο νέο ΠΚ προστέθηκε μια παράγραφος, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε δικαστή να κρίνει αν ο υπαίτιος έχει υποστεί ψυχική οδύνη από τις συνέπειες της πράξης του, δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή.