Αρνί στη σούβλα: Ποια διαδικασία θα ακολουθήσετε για να γίνει… λουκούμι
Μπορεί οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι και εφέτος να είναι «τσουχτερές», ωστόσο, αρκετός κόσμος φρόντισε να προμηθευθεί τον παραδοσιακό οβελία για να τηρήσει το έθιμο του Πάσχα.
Αν, λοιπόν, πρόκειται να σουβλίσετε αρνάκι σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, σάς έχουμε τις απαραίτητες οδηγίες για τέλειο αποτέλεσμα.
Τα υλικά για τον παραδοσιακό οβελία:
- 1 αρνί γύρω στα 10 κιλά.
- 1 χούφτα αλάτι και πιπέρι.
- Μερικά λεμόνια.
- Σπάγκο για το ράψιμο και λεπτό σύρμα.
Βήμα – βήμα η διαδικασία για σουβλιστό αρνί:
- Πλένετε πολύ καλά όλο το αρνί δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο λαιμό που μαζεύει αίμα.
- Το περνάτε στη σούβλα, η οποία θα πρέπει να καταλήγει στο μέσο του κεφαλιού (όχι στο στόμα). Σε αυτό το σημείο, δύο άτομα θα τα καταφέρουν ευκολότερα.
- Ζυγιάζετε το αρνάκι σωστά στη σούβλα και το στερεώνετε καλά στο σβέρκο, στη ράχη και στα πόδια (σταυρωτά τα πόδια) με σύρμα. Για περισσότερη σταθερότητα χρησιμοποιήστε και τις δυο μεταλλικές διχάλες που έχουν οι περισσότερες σούβλες.
- Αλατοπιπερώνετε το αρνάκι με το χέρι παντού, μέσα – έξω.
Προσοχή: Δεν χαράζετε, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε με το αρνί φούρνου, στα μπούτια προκειμένου να αλατοπιπερώσουμε και εσωτερικά. Μη χαράζοντας το αρνί, το βοηθάμε να κρατήσει όλους τους χυμούς τους, κατά τις περίπου τρεις ώρες που θα βρίσκεται στη φωτιά.
- Αφού τελειώσετε με το αλατοπίπερο, ράβετε την κοιλιά με σπάγκο, χρησιμοποιώντας μία σακοράφα.
- Μεταφέρετε τη σούβλα στη φωτιά. Αρχικά τοποθετείτε το αρνί ψηλά και σουβλίζετε γρήγορα για τουλάχιστον μία ώρα, ώστε να μην αρπάξει. Αν έχετε μηχανάκι σουβλίσματος (απαραίτητο αξεσουάρ), το βάζετε στη γρήγορη σκάλα.
Προσοχή: Δώστε σημασία το θέμα της φωτιάς. Για σωστό ψήσιμο, φροντίζετε να την έχετε δυνατή στα μπούτια και στο στήθος και πιο αδύναμη στην κοιλιά.
Οι έμπειροι ψήστες θέλουν συνήθως 2½ – 3 ώρες ψήσιμο για ένα δεκάκιλο αρνί. Όμως, για να διαβάζετε αυτές τις οδηγίες, μάλλον δεν ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία, οπότε υπολογίστε κάνα τετράωρο (αυτό συμβαίνει γιατί όσοι δεν έχουν εμπειρία «αφήνουν συχνά τη φωτιά να πηγαίνει χαμένη», όπως εξηγούν οι «μάστορες»).
- Μετά τη μία ώρα, κατεβάζουμε λίγο το αρνί πιο κοντά στη φωτιά και συνεχίζουμε το σούβλισμα με πιο αργό, αλλά πάντα σταθερό ρυθμό μέχρι να αρχίσουν να «σκάνε» τα μπουτάκια του: Αυτό σημαίνει ότι το αρνί είναι έτοιμο εσωτερικά, οπότε το κατεβάζουμε κι άλλο, στην τελική του θέση.
Από τη στιγμή που κατεβάζουμε το αρνάκι πιο κοντά στη φωτιά, καλό είναι να έχουμε δίπλα μας ένα μείγμα από λάδι, λεμόνι, λίγο αλάτι και πιπέρι και να το αλείφουμε ανά διαστήματα με ένα μακρύ πινέλο για να μην αρπάξει.