f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Συναγερμός με τη λειψυδρία στην Ελλάδα – Ποιές περιοχές εκπέμπουν SOS (vid)

Το φαινόμενο της ανομβρίας στο νομό Κιλκίς έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, η στάθμη του νερού στις λίμνες γύρω από το νομό έχουν κατεβεί δραματικά. Πιο χαρακτηριστική είναι η Πικρολίμνη, όπου δεν υπάρχει για χιλιόμετρα ίχνος νερού. Αποκαρδιωτική η εικόνα και στον Σπερχειό. Το ποτάμι και οι παραπόταμοι του «στέγνωσαν» από την παρατεταμένη ανομβρία.

Σήμα κίνδυνου εκπέμπει και η Κορινθία. Ο Γιώργος Γκιώνης, δήμαρχος Λουτρακίου ανέφερε στο Mega: «Οι γεωτρήσεις βγάζανε 100 κυβικά, την ώρα τώρα βγάζουν 10 και 15. Το Λουτράκι δεν έχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή που αφορά Αγίους Θεοδώρους, Ίσθια, Καλαμάκι και στην ευρύτερη περιοχή του Ισθμού».

Οι κάτοικοι σε 14 δήμους της χώρας κινδυνεύουν να πουν το νερό νεράκι εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων.

Η Ελισάβετ Φελώνη, δρ. διαχείρισης υδατικών πόρων πόρων εξήγησε: «Στερεύουν οι πηγές μας. Εφόσον εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια, ναι δυστυχώς η απάντηση είναι ότι θα διψάσουμε και οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν μια περαιτέρω μείωση της τάξης 20 με 30 % των βροχοπτώσεων για την Ν. Ανατολική Μεσόγειο».

Στο «κόκκινο» πέντε δήμοι της Κρήτης

Πέντε Δήμοι της Κρήτης είναι στη λίστα των άνυδρων περιοχών. Ο Παύλος Μπαριτάκης, δήμαρχος Βιάννου, Ηρακλείου Κρήτης δήλωσε: «Μεταφέρουμε νερό με υδροφόρα. Έχουν στερέψει οι πηγές έχουν στερήσει οι γεωτρήσεις, είναι μεγάλο θέμα στην ύδρευση και στην άρδευση και τίθεται και θέμα πολιτικής προστασίας αν πάρουμε φωτιά δεν θα έχουμε νερό να σβήσουμε».

Μεγάλη είναι η πτώση της στάθμης του νερού στο φράγμα του Αποσελέμη από το 2022 μέχρι και σήμερα. Εκτός από την Κρήτη σήμα κινδύνου εκπέμπουν η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά, καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη. Kαι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτη εκπέμπουν SOS.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία και την ανομβρία, το πρόβλημα επιδείνωσαν οι ασταμάτητες γεωτρήσεις αλλά και τα απαρχαιωμένα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.