f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Μπαλωθιές, το αιματοβαμμένο έθιμο: Γλέντια που καταλήγουν σε θάνατο και πένθος – Έρευνα της ΕΡΤ (vid)

Σε έξαρση παραμένει το φονικό έθιμο με τις μπαλωθιές στην Κρήτη. Η Ευτυχία Πενταράκη έκανε έρευνα για το έθιμο, που στο πέρασμα των δεκαετιών έχει αφήσει πίσω του δεκάδες νεκρούς. Μίλησε με τον κρητικό μουσικό Βασίλη Σκουλά για τον απαράβατο όρο των εμφανίσεων του στα γλέντια να μην πέφτουν άσκοποι πυροβολισμοί, για την απόφαση του χωριού Ασή Γωνιά να απαγορεύσει τις μπαλωθιές αλλά και για τη δραματική εξομολόγηση συζύγου θύματος που σκοτώθηκε σε ηλικία 25 ετών σε γλέντι βάπτισης από την ίδια του τη σφαίρα.

Στα 30 της η Ευτυχία έμεινε χήρα με τρία παιδιά, όταν ο άντρας της, νονός σε μία βάπτιση, ενώ έριχνε μπαλωθιές τραυματίστηκε θανάσιμα από το ίδιο του το όπλο. «Είχαμε πάει να κάνουμε μία βάπτιση πάνω με τα έθιμα τα ωραία που έχουμε εδώ στην Κρήτη (σ.σ. το λέει ειρωνικά). Δυστυχώς, ενώ επέμενα να μην το κάνει τότε, όχι να μην κάνει τη βάπτιση, να μην κάνει αυτό με το όπλο. Θεωρούσα ότι εκεί που πάμε, οι άνθρωποι που πάμε δεν το έχουμε αυτό. Αυτός επέμενε πάρα πολύ και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήταν».

Πολλά σπίτια στην Κρήτη έκλεισαν από άσκοπους πυροβολισμούς. Γλέντια και φιλίες χάλασαν, οικογένειες τσακώθηκαν. Και όμως κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν τις μπαλωθιές έθιμο.