f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Στερεύει ο Μόρνος – Αναδύονται τα βυθισμένα στα νερά σπίτια από το χωριό Κάλλιο (vid)

Έχει υποχωρήσει αισθητά η στάθμη στη λίμνη του Μόρνου που τροφοδοτεί την ύδρευση της Αθήνας. Τα 2 τελευταία χρόνια η στάθμη έχει πέσει πάνω από 35 μέτρα και μόλις το τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τους κατοίκους έχει πέσει γύρω στα 18 μέτρα.

Στο χωριό Κάλλιο Φωκίδας οι κάτοικοι κάθε μέρα παρατηρούν τη λίμνη να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα τα θαμμένα μέσα στο νερό κτίσματα του χωριού που εγκατέλειψαν αποκαλύπτονται. Μαζί τους και οι θαμμένες μέσα σε αυτά μνήμες από το παρελθόν τότε που εγκατέλειψαν τη λίμνη του Μόρνου και σκόρπισαν στις πόλεις και λιγοστοί από αυτούς δημιούργησαν το νέο οικισμό. Τα 80 σπίτια στο βυθισμένο στα νερά τις λίμνης χωριό Κάλλιο μαζί και η εκκλησία τους και το Δημοτικό τους Σχολείο θυσιάστηκαν για την ύδρευσης της Αθήνας.

«Για ένα έργο που κάλυψε το μεγάλο πρόβλημα της πρωτεύουσας, αλλά χωρίς να αποδώσει μέχρι και σήμερα κάποιο όφελος για την περιοχή μας» όπως λένε με παράπονο. Το 1980 όταν ολοκληρώθηκε η τεχνική λίμνη του Μόρνου οι άνθρωποι που ήταν εκεί αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε υψόμετρο 390 μέτρων. Οι περισσότεροι ξεριζώθηκαν καθώς έφυγαν για την Αθήνα. Άλλοι έφυγαν για άλλες περιοχές της χώρας πάντως εκεί στο νέο οικισμό Κάλλιο μένουν περίπου 60 άνθρωποι να βλέπουν και να παρατηρούν κάθε μέρα να αναδύονται από τα νερά της λίμνης οι παιδικές τους μνήμες τα υπάρχοντά τους, όλα όσα εγκατέλειψαν.