f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Ανησυχία των σεισμολόγων για το Άγιο Ορος

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των σεισμολόγων εδώ και λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,6 Ρίχτερ στις Καρυές, στο Άγιον Όρος.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στο MEGA όπου έκανε λόγο για ένα νέο ρήγμα το οποίο βρίσκεται σε σεισμική διέγερση με την πρόβλεψη να φτάνει ακόμη και στα 6 Ρίχτερ!

«Εδώ και δυο μήνες υπάρχει αυτή η σεισμική δραστηριότητα, η οποία έδειχνε πως δεν θα ξεπεράσουμε τα 5,5 Ρίχτερ. Πριν λίγες ημέρες υπήρξε και μια δεύτερη έξαρση. Έχουμε οργανωθεί για την ακραία περίπτωση των 5,5-6 Ρίχτερ. Μιλάμε για πολύ ακραία περίπτωση, ωστόσο είναι πιο πιθανό να δούμε μέχρι 5,5. Είναι ένα ρήγμα που πρώτη φορά γνωρίζουμε και με βάση τα δεδομένα που έχουμε, μπορεί να φτάσει στα μεγέθη που σας είπα. Θεωρώ πως ελέγχουμε τα πράγματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, έχουμε κάνει όσα πρέπει να κάνουμε και ελπίζουμε να αποσβεστεί η δραστηριότητα αυτή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Παπαζάχος: «Αν σπάσει το ρήγμα…»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί καταγράφονται καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη, όμως περίπτωση, είπε ο καθηγητής, «έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες».

seismos-Agion-Oros.jpg

Ο Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

«Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο «πόδι» που είναι απέναντι δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. «Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος