f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

«Εξοικονομώ»: Έρχονται τρία νέα προγράμματα

Το επόμενο διάστημα δρομολογούνται έξι προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για τρία «Εξοικονομώ» – ένα για ευάλωτα νοικοκυριά, ένα για τα νοικοκυριά και ένα για τουριστικές επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές -, ένα πρόγραμμα για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ένα για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων, αλλά και έναν νέο κύκλο του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με μεγαλύτερη επιδότηση για οικίες που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.

Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 95% και στο 100% για τα ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας, με τον μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων να ορίζονται τα 25.000 ευρώ.

«Εξοικονομώ» χωρίς κριτήρια

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται και ένα μίνι «Εξοικονομώ» για όλους, περίπου 110 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%, με 25.000 ευρώ μέγιστο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας για νοικοκυριά, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης για την αγορά θα είναι 50% (με όριο τα 5.000 ευρώ) και 50% για τις εργασίες (έως 500 ευρώ).

Θα ακολουθήσει ένα «Εξοικονομώ για ορεινά τουριστικά καταλύματα», που θα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές ,όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα. Το ποσοστό επιδότησης θα είναι 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες

Θα ακολουθήσει το «Ανακυκλώνω – αλλάζω θερμοσίφωνα 2», ύψους 170 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα έχουν προτεραιότητα τα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου με επιδότηση από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά έως και 50% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τα νοικοκυριά που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρι εξάντλησής του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 170 εκατ. € .

Τέλος, στις αρχές του 2025 αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο «Εξοικονομώ», προϋπολογισμού περίπου 870 εκατ. ευρώ, με αυξημένες επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.