f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Financial Times: «Επιφυλακτική η Ελλάδα για τη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών»

Ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποίησε κατά των προτάσεων για εξωτερική ανάθεση της πολιτικής ασύλου της ΕΕ σε τρίτες χώρες κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου η μετανάστευση πρόκειται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις.

Αρκετοί κεντρώοι ηγέτες στην Ευρώπη έχουν στραφεί προς τα δεξιά αναφορικά με το θέμα αυτό τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, και του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σηματοδοτεί τώρα το άνοιγμα στις λεγόμενες καινοτόμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατοπέδων επιστροφής για τους μετανάστες που δημιουργούνται εκτός της ΕΕ. Η Ιταλία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ένα πιλοτικό σύστημα που περιλαμβάνει την υποδοχή των μεταναστών σε ένα κέντρο στην Αλβανία.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στους Financial Times την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε σκεπτικισμό όσον αφορά τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη του μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας από ολόκληρη την ΕΕ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για διμερή ρύθμιση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε. «Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά».

«Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση, σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και ό,τι κι αν τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιστραφούν στην Ιταλία. Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο… Πού θα πήγαιναν;».

Κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση, παράλληλα με τις προσπάθειες για τον περιορισμό των παράτυπων εισόδων, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζόμενους στην οικονομία της Ευρώπης.

«Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. “Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο».

Ως η νοτιοανατολική πύλη προς την ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται ιστορικά στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης και έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κακομεταχείριση των ανθρώπων που ζητούν άσυλο δια θαλάσσης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έσωσε «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», αλλά τόνισε ότι «θα δυσκολέψουμε την είσοδο ανθρώπων».

Ο έλληνας ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2019 και είναι πολιτικός σύμμαχος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τις Βρυξέλλες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αυξήσουν τον αριθμό των αποτυχημένων προσπαθειών μεταναστών που απελαύνονται, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20%.

«Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται… και τι να κάνουμε με αυτούς δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ένα βασικό κενό στο μεταναστευτικό πλαίσιο του μπλοκ. «Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της υποβολής μιας συγκεκριμένης πρότασης».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας δήλωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου για τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα μέσω της Λευκορωσίας, επικαλούμενος τις προσπάθειες του Μινσκ και της συμμάχου του Μόσχας να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία.

Η κίνησή του ήρθε αφού η Φινλανδία έκλεισε φέτος τα σύνορά της με τη Ρωσία και η Γερμανία εφάρμοσε συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα σύνορά της, οδηγώντας σε ανησυχίες για το μέλλον του χώρου Σένγκεν χωρίς σύνορα της Ευρώπης.