f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Πάνω από 1 δισ. δολάρια χάθηκαν σε απάτες κρυπτονομισμάτων μόνο τον τελευταίο χρόνο

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να προσελκύει απατεώνες και απάτες. Χιλιάδες κόσμος έχει αναφέρει ότι έχασε συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από απάτες κρυπτονομισμάτων από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με μια έκθεση της FTC που δημοσιεύθηκε.

Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, περισσότερα από 46.000 άτομα υπέβαλαν καταγγελίες απάτης που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα στην υπηρεσία, με τη μέση ζημία που αναφέρθηκε σε αυτές τις καταγγελίες ήταν 2.600$.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι τα πιο κοινά κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούνται σε απάτες είναι επίσης τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα, καθώς και ένα κορυφαίο stablecoin. Συνολικά το 70% των απατών χρησιμοποίησαν το Bitcoin ως τρόπο πληρωμής, ακολουθούμενο από το Tether (10 τοις εκατό) και το Ether (9 τοις εκατό), όπου ειδικά το τελευταίο είναι το κύριο νόμισμα επιλογής για τα NFT, μια σχετικά νέα αγορά κρυπτονομισμάτων όπου ευδοκιμούν απατεώνες και χάκερ.

Οι επενδυτικές απάτες κρυπτονομισμάτων ήταν στις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στην FTC, με απώλειες που υπολογίζονται σε 575 εκατομμύρια δολάρια. Συνήθως αυτές οι απάτες στοχεύουν ερασιτέχνες επενδυτές υποσχόμενοι να φέρουν σε αυτούς μεγάλες αποδόσεις, με αντάλλαγμα μια αρχική επένδυση.

Η Emma Fletcher της FTC αναφέρει στο blog της FTC:

“Οι επενδυτικές απάτες ισχυρίζονται ότι μπορούν γρήγορα και εύκολα να έχουν τεράστιες αποδόσεις για τους επενδυτές, όμως αυτές οι «επενδύσεις» κρυπτονομισμάτων πηγαίνουν κατευθείαν στο πορτοφόλι ενός απατεώνα”.

Οι “ροζ” απάτες αντιπροσωπεύουν επίσης ένα μεγάλο κομμάτι των καταγγελιών με crypto, συνολικού ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων σε ζημίες. Πολλοί από αυτούς τους απατεώνες προσεγγίζουν άτομα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή διάφορων εφαρμογών γνωριμίας. Ένας τύπος απάτης με εφαρμογές γνωριμιών, γνωστός ως ‘σφαγή χοίρων” – όπου οι εγκληματίες δημιουργούν μια ψεύτικη σχέση με ένα θύμα για να το εξαπατήσουν και να επενδύσει μετέπειτα σε κρυπτονομίσματα- έχει γίνει πιο συνηθισμένο, σύμφωνα με την CoinTelegraph.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έκθεση της FTC αποδίδει μόλις ένα κομμάτι του παζλ γύρω από τις απάτες με crypto, καθώς η υπηρεσία βασίζεται σε άμεσες καταγγελίες που υποβάλλονται από τα θύματα. Ένα έγγραφο της FTC υπολόγισε ότι λιγότερο από το 5% των θυμάτων προέβησαν σε καταγγελία σε μια κρατική οντότητα και πιθανότατα ένας ακόμη μικρότερος αριθμός καταγγέλθηκε στην FTC.

Καθώς η κρυπτογράφηση γίνεται πιο δημοφιλής, ο αριθμός των απατών έχει επίσης αυξηθεί. Η γνωστή πλατφόρμα Blockchain, Chainanalysis, υπολόγισε ότι διάφορες παράνομες διευθύνσεις έλαβαν πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα μόνο την περασμένη χρονιά, ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό του 2020.