f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Ρωσία: Οι κοινές ασκήσεις με τη Λευκορωσία δεν θα τερματιστούν στις 20 Φεβρουαρίου

Η Ρωσία και η Λευκορωσία δήλωσαν ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις δεν θα ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά θα συνεχιστούν επ’ αόριστον, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στο Ντονμπάς.

Την είδηση, που εντείνει περαιτέρω την πίεση στην Ουκρανία καθώς οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν για επικείμενη ρωσική εισβολή, έκανε γνωστή το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας σε δήλωσή του στο Telegram. Όπως αναφέρεται, η απόφαση ελήφθη «σε σχέση με την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα εξωτερικά σύνορα» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και λόγω της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Μέχρι τώρα η Ρωσία δήλωνε ότι τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα της δεύτερης με την Ουκρανία έχουν θεωρηθεί ως σημαντικό στοιχείο στην απειλητική στάση του Κρεμλίνου προς την Ουκρανία. Οι δύο χώρες διεξάγουν τις ασκήσεις από τις 10 Φεβρουαρίου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία καθώς και κοντά στην Πολωνία και τη Λιθουανία, αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία και θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει ως μέρος μιας δύναμης εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.

Να σημειωθεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία ανησυχούν περισσότερο τους αναλυτές της Δύσης επειδή έχουν σταλεί χιλιάδες μίλια από την ανατολική στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτή Τόμας Μπούλοκ, τα στρατεύματα αυτά είναι μεταξύ των ρωσικών μονάδων που θα έπρεπε να αποσυρθούν προκειμένου η Ρωσία να μειώσει ουσιαστικά τις εντάσεις.

Σύμφωνα με την Rochan Consulting, η Ρωσία έχει στείλει το 50-70% του μαχητικού δυναμικού της ανατολικής στρατιωτικής περιοχής στη Λευκορωσία. Οι μονάδες περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα, πυροβολικό, ειδικές δυνάμεις speznaz, ταξιαρχίες μηχανικών, τάγματα βαλλιστικών πυραύλων iskander, αεροσκάφη SU-35, αλεξιπτωτιστές και αντιαεροπορικά συστήματα.

Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν και σήμερα για νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ ανέφεραν πως χωριά και η πόλη Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν από το πυροβολικό των κυβερνητικών δυνάμεων επανειλημμένα. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ουκρανικών δυνάμεων. Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη έξαρση της βίας που οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγόρησαν την Ουκρανία για θανάτους αμάχων στο έδαφός τους. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει ποινική έρευνα για τις αναφορές.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους αυτονομιστές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα η Ουκρανία ανέστειλε τις επιχειρήσεις σε ένα από τα επτά σημεία ελέγχου (checkpoints) στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς που ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, λόγω σφοδρών βομβαρδισμών.

Ούτε οι πληροφορίες της μιας πλευράς ούτε αυτές της άλλης ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Στο μεταξύ ρωσικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τον θάνατο δύο Ουκρανών στρατιωτών στο τμήμα του Ντονέτσκ που ελέγχεται από την κυβέρνηση το Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες ήταν μέρος μιας «επιχείρησης σαμποτάζ» που σχεδίαζε «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον αγωγών φυσικού αερίου και ηλεκτρικών υποσταθμών στην περιοχή.