f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Επιστήμονες έσκαψαν στη βαθύτερη τρύπα της Γης!

Σε μια πρωτοποριακή αποστολή γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη της θάλασσας, μια ομάδα επιστημόνων έκανε μια επαναστατική ανακάλυψη μετά τη διάνοιξη της βαθύτερης τρύπας που έχει γίνει ποτέ κοντά στη λεγόμενη «Χαμένη Πόλη» στον Ατλαντικό Ωκεανό. Με επικεφαλής ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κάρντιφ και του Λιντς, η αποστολή είχε ως στόχο να εξερευνήσει τον μανδύα της Γης.

Η «Χαμένη Πόλη» δεν είναι ένας βυθισμένος πολιτισμός, όπως υποδηλώνει το όνομά της, αλλά μάλλον ένα αξιοσημείωτο υδροθερμικό πεδίο που βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού. Η περιοχή αυτή, γνωστή για τις πανύψηλες αλκαλικές υδροθερμικές πηγές της, απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες μεθανίου και υδρογόνου στον ωκεανό. Αυτά τα αέρια είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της μικροβιακής ζωής, καθιστώντας τη «Χαμένη Πόλη» μια τοποθεσία-κλειδί για τους επιστήμονες που μελετούν την πρώιμη ανάπτυξη της ζωής στη Γη.

Η ομάδα κατάφερε να αποσπάσει ένα δείγμα από τον μανδύα της Γης, ένα κατόρθωμα που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέες γνώσεις σχετικά με τις διαδικασίες που διαμόρφωσαν την εξέλιξη του πλανήτη.

Ενώ το δείγμα μανδύα που ανακτήθηκε -ένα μικρό πέτρωμα με διάμετρο μόλις 6,5 εκατοστά– μπορεί να φαίνεται ασήμαντο στο ανεκπαίδευτο μάτι, αποτελεί θησαυρό πληροφοριών για τους επιστήμονες. Η αντίδραση μεταξύ του θαλασσινού νερού και των πετρωμάτων του μανδύα στον πυθμένα ή κοντά σε αυτόν παράγει υδρογόνο, το οποίο στη συνέχεια σχηματίζει μεθάνιο και άλλες ενώσεις ζωτικής σημασίας για τη μικροβιακή ζωή. Αυτές οι χημικές διεργασίες πιστεύεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προέλευση της ζωής στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

«Η ανάκτηση των πετρωμάτων του μανδύα μας επιτρέπει να μελετήσουμε αυτές τις αντιδράσεις με πρωτοφανή λεπτομέρεια και σε διαφορετικές θερμοκρασίες», εξήγησε ο Johan Lissenberg, γεωλόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Συνδέοντας αυτά τα ευρήματα με τις παρατηρήσεις των μικροβιολόγων σχετικά με τους τύπους και την αφθονία των μικροβίων που υπάρχουν στα πετρώματα, μπορούμε να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση για το πώς μπορεί να έχει εξελιχθεί η ζωή».

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, η ερευνητική ομάδα είναι αισιόδοξη ότι τα ευρήματά της θα ρίξουν φως στις πολύπλοκες διαδικασίες που οδήγησαν στην εμφάνιση της ζωής στη Γη, δίνοντας ενδεχομένως απαντήσεις σε μερικά από τα πιο βαθιά ερωτήματα σχετικά με την προέλευσή μας.

Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στον τομέα της γεωλογίας ανοίγοντας νέους δρόμους για την έρευνα σχετικά με την προέλευση της ζωής, όχι μόνο στη Γη, αλλά πιθανώς και σε άλλους πλανήτες.