Ώρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή: «Θρίλερ» με την εκεχειρία ενώ συνεχίζονται οι επιδρομές στη Ράφα (vid)
Το Ισραήλ φαίνεται να απορρίπτει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στους οποίους συμφώνησε η Χαμάς, οι συνομιλίες ωστόσο συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για ειρήνευση, επτά μήνες μετά την έναρξη της αιματοχυσίας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η πρόταση για νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα απέχει «πολύ από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ», οι διαπραγματεύσεις ωστόσο συνεχίζονται. Τα σχόλιά του έγιναν αφότου η Χαμάς είπε ότι αποδέχθηκε τους όρους εκεχειρίας που πρότειναν οι μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου. «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινές δυνάμεις και τανκς εθεάθησαν κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, αφού προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τις ανατολικές περιοχές της πόλης.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις λένε οτι απέκτησαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, βασικό στρατηγικό στόχο και τη μοναδική πύλη μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας για ανθρωπιστική βοήθεια, επιβεβαίωσαν ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Το Reuters αναφέρει ότι εκπρόσωπος της αρχής διέλευσης των συνόρων της Γάζας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι το πέρασμα της Ράφα έκλεισε λόγω της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης.
Τρεις ανθρωπιστικές πηγές ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι η ροή βοήθειας μέσω της διάβασης έχει πλέον σταματήσει. «Αυτή τη στιγμή έχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στο πέρασμα της Ράφα και έχουμε ειδικές δυνάμεις που σαρώνουν τη διάβαση… Η επιχείρηση δεν έχει τελειώσει… Δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα» είπε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι πιστεύεται ότι επηρεάστηκαν από την επιχείρηση και πολλοί εθεάθησαν να στριμώχνονται σε οχήματα ή να φορτώνουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους σε γαϊδουράκια τη Δευτέρα, μετά την εντολή εκκένωσης περίπου 100.000 ανθρώπων.
Το Ισραήλ έχει απειλήσει εδώ και καιρό με επίθεση για την εξάρθρωση της Χαμάς στην πόλη των 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι από τις ισραηλινές επιθέσεις σε άλλες περιοχές της Γάζας.
Αργά τη Δευτέρα, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε: «Αν και η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία μεσολαβητών για να εξαντλήσει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ».
Συνεχίζονται οι επιδρομές στη Ράφα
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε παράλληλα να συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα για να «ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς και να προωθήσει τους πολεμικούς του στόχους «την απελευθέρωση των ομήρων μας, την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ στο μέλλον» τόνισε
Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Χαμάς εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι ο πολιτικός της ηγέτης, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον αρχηγό πληροφοριών της Αιγύπτου για την «έγκριση της πρότασής τους σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός
Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι η Χαμάς συμφώνησε να τερματίσει την «εχθρική δραστηριότητα για πάντα» εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτή η φράση άφηνε να εννοηθεί ότι η Χαμάς μπορεί να σκέφτεται το τέλος του ένοπλου αγώνα της, αν και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Θα ερχόταν στη σύναψη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός δύο φάσεων, με κάθε περίοδο να διαρκεί 42 ημέρες.
Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των γυναικών Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι, η καθεμία με αντάλλαγμα 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που εκτίουν ισόβια κάθειρξη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ισραηλινά στρατεύματα θα παρέμεναν στη Γάζα. Όμως, εντός 11 ημερών από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα άρχιζε να διαλύει τις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις στο κέντρο της επικράτειας και θα αποσυρόταν από τον δρόμο Salah al-Din, που είναι η κύρια διαδρομή βορρά-νότου, και τον παραλιακό δρόμο.
Μετά από 11 ημέρες, θα επιτραπεί στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο βορρά. Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί με μια «βιώσιμη μακρά περίοδο ηρεμίας» και την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ – που επιχειρούν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο – εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς και «τη συζητούν με τους εταίρους μας».
Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν περισσότερους από 250 ομήρους. Περισσότεροι από 34.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας που ακολούθησε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Μια συμφωνία που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο οδήγησε στη Χαμάς να απελευθερώσει 105 ομήρους σε αντάλλαγμα για μια εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός και περίπου 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ λέει ότι 128 όμηροι παραμένουν άγνωστοι στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 34 θεωρούνται νεκροί.