Άδωνις Γεωργιάδης: «Το δημογραφικό είναι πρόβλημα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
«Είναι πολύ σημαντικό ότι αναλαμβάνετε μία πρωτοβουλία να συζητήσουμε για το υπ’ αριθμόν ένα υπαρξιακό, εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας. Στην πραγματικότητα όλα τα άλλα που συζητάμε καθημερινά είναι υποκλάσματα μπροστά στη σημασία του δημογραφικού μας προβλήματος».
«Το δημογραφικό ζήτημα δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδος – προφανώς είναι και της Ελλάδος οξυμένο-, είναι πρόβλημα όλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως και όλου του δυτικού κόσμου. Εάν δείτε την πρόβλεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη δημογραφική εξέλιξη του πλανήτη Γη έως το έτος 2100, θα δείτε εξαιρετικά τρομακτικά προγνωστικά. Η Κίνα είναι πάνω από τα 700 εκατομμύρια, η Ινδία πάνω από το 1.5 δις, η Νιγηρία είναι στα 600 εκατομμύρια. Σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχει πέσει κάτω από τα 400 εκατομμύρια από τα 500 που είναι σήμερα, τι θα σήμαινε αυτό π.χ. για τις μεταναστευτικές ροές εκείνης της εποχής;».
«Ως πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορώ να σας πω ότι ο δημογραφικός μας δείκτης είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα της χαμηλής μακροπρόθεσμης ανάπτυξής μας. Γιατί όταν βλέπουν τους δημογραφικούς δείκτες και την εξέλιξή τους στο μέλλον, αυτό αυτόματα στον αλγόριθμο μειώνει τις προβλέψεις της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς αν δεν έχεις πληθυσμό δεν έχεις οικονομική ανάπτυξη και άρα, αυτό καταδικάζει την Ελλάδα σε μακροπρόθεσμους πολύ χαμηλούς ρυθμούς».
«Ως Υπουργός Εργασίας μπορώ να σας πω ότι για τον παρόντα χρόνο το δημογραφικό έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την έλλειψη εργατικού δυναμικού που μας πλήττει πολυποίκιλα και πολυεπίπεδα, αλλά βαίνοντας χειρότερα στο μέλλον μας βλάπτει ως προς το ασφαλιστικό μας σύστημα. Διότι πριν από μερικές δεκαετίες, η αναλογία ασφαλισμένων-συνταξιούχων ήταν τέσσερα προς ένα, μετά τρία προς ένα, τώρα είναι ένα κόμμα κάτι προς ένα και όπως καταλαβαίνετε αυτό όσο επιδεινώνεται σε εξίσωση τόσο πιο δυσοίωνα είναι και τα μεγέθη του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα, για όλους αυτούς τους λόγους το δημογραφικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί».
«Για ένα μακρόχρονο χρονικό διάστημα, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πολλοί πίστευαν ότι θα μπορούσε να λυθεί το δημογραφικό δια του μεταναστευτικού. Εγώ θέλω να εκφράσω δημοσίως τη γνώμη μου ότι δεν πιστεύω πως αυτό είναι αληθές. Το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του μπορεί να ανακουφίσει από τις συνέπειες του δημογραφικού σε έναν κάποιο βαθμό, αλλά όπως πια μπορεί κάποιος να διαπιστώσει δια γυμνού οφθαλμού στις δυτικές κοινωνίες από ένα σημείο κι έπειτα αυτό οδηγεί σε άλλου τύπου προβλήματα στις κοινωνίες όπως μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις, μεγάλες εθνοτικές συγκρούσεις, μεγάλες πολιτισμικές συγκρούσεις. Άρα, δεν είναι τόσο εύκολο ούτε απλό να πεις ότι η λύση του δημογραφικού θα είναι οι περισσότερες μεταναστευτικές ροές. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα παιδιά, τελεία. Τώρα το πώς η κυβέρνηση και το κράτος θα φτιάξουν εκείνο το περιβάλλον που θα βοηθήσει τα ζευγάρια να παίρνουν την απόφαση να κάνουν περισσότερα παιδιά, είναι πιστεύω ο μεγάλος γρίφος και η μεγάλη δυσκολία».
«Η Κυβέρνησή μας -και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε το ξεχωριστό Υπουργείο Οικογένειας-, είναι γιατί ήθελε να δώσει μεγάλη έμφαση ο κύριος Πρωθυπουργός σε αυτό, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα παιδιά και να φτιάξουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορεί να γίνει αυτό πραγματικότητα. Παραδείγματος χάρη το πρόγραμμα «Στέγη» για τα σπίτια των νέων ζευγαριών που το διπλασιάσαμε κιόλας, είχε ως βασικό του στόχο να κάνει πιο εύκολη την κατοικία για τα νέα ζευγάρια για να μπορούν να κάνουν οικογένεια και να κάνουν περισσότερα παιδιά».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το γεγονός ότι διατηρούμε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανεργίας των νέων -είμαστε στη δεύτερη θέση της ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση-,αυτό σίγουρα δυσχεραίνει πολύ τους νέους ανθρώπους να κάνουν οικογένεια και παιδιά. Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το να κάνεις παιδί είναι μια φοβερή απόφαση. Ως γονέας, η πιο όμορφη απόφαση που μπορείς να πάρεις στη ζωή σου. Όμως, μην κοροϊδευόμαστε, για να πάρει ένα νέο ζευγάρι την απόφαση να κάνει παιδί θα πρέπει να πιστεύει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και οικονομικά. Γιατί τα παιδιά μας φέρνουν άπειρες χαρές αλλά φέρνουν μαζί τους και πολλά έξοδα. Και αν θέλεις να παράσχεις στο παιδί σου ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο, μια εκπαίδευση που θεωρείς ότι θα του κάνει καλό και θα του εξασφαλίσει αργότερα μια καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη μόρφωση, καλύτερο χαρακτήρα και ούτω καθεξής, χρειάζεσαι και χρήματα».
«Είναι λίγο οξύμωρο και είναι ο μεγάλος γρίφος αλλά και ένας αιώνιος ιστορικός κύκλος, γιατί οι χώρες που κάνουν τα πολλά παιδιά είναι πιο φτωχές. Όσο φτωχότερη είναι μια χώρα, τόσα περισσότερα παιδιά κάνουν. Εκείνοι όμως δεν ενδιαφέρονται για αυτό το βιοτικό επίπεδο, είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ χαμηλό το βιοτικό επίπεδο. Εμείς καλώς θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Άρα, δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την απόφαση εάν προηγουμένως δεν έχουμε εξασφαλίσει τις βασικές παραμέτρους του προς το ζην και σίγουρα την εργασία».
«Το Υπουργείο Εργασίας έχει πολλά προγράμματα και φτιάχνουμε και άλλα στοχευμένα στην εργασία των νέων. Κεντρικός μας πολιτικός στόχος και στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι αυτός».
«Η δυνατότητα να βρούμε δουλειά σε περισσότερες γυναίκες ασφαλώς συνδέεται με το δημογραφικό και είναι απαραίτητο να γίνει καθώς θα έκανε και πάρα πολύ καλό στην οικονομία μας. Σήμερα που έχουμε μεγάλο έλλειμα εργατικού δυναμικού και διάφοροι μας ζητάνε να κάνουμε μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό, αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία οι γυναίκες εργάζονται πολύ λιγότερο από τους άνδρες. Άρα, εκεί έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού που αν καταφέρουμε να το κινητροδοτήσουμε και να μπει στην αγορά εργασίας, θα προσέθετε στο ΑΕΠ της χώρας πολλές μονάδες».
«Έχουμε ζητήσει μέσα από την «ΕΡΓΑΝΗ» σαν Υπουργείο Εργασίας και κάνουμε μία μελέτη για να δούμε ποια είναι η διαφορά στους μισθούς μεταξύ ανδρών – γυναικών. Και θέλουμε να ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα την εξομοίωση, να μην υπάρχει διαφορά λόγω φύλου στην αμοιβή. Αυτό που σκεφτόμαστε στο Υπουργείο Εργασίας είναι να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες και τις εταιρίες που προσλαμβάνουν γυναίκες, να έχουν περισσότερη διαδικτυακή ενασχόληση, δηλαδή μέσω διαδικτύου, από απόσταση. Αυτό πιστεύουμε ότι θα έδινε την ευκαιρία σε μητέρες να δουλεύουν από το σπίτι τους».
«Η Ελλάδα κάνει δυστυχώς κάθε χρόνο λιγότερα παιδιά και η αναλογία θανάτων-γεννήσεων, είναι μονίμως υπέρ των θανάτων και κατά των γεννήσεων. Δηλαδή ο πληθυσμός μας διαρκώς μειούται».
«Ο Πρωθυπουργός στη Σουηδία, πριν από δέκα μέρες, κατέβασε το στρατό στους δρόμους για να ελέγξει εξέγερση εκεί μεταναστών. Και μιλάμε για τη Σουηδία, δε μιλάμε για καμία χώρα συνηθισμένη στις ταραχές και στην απορρύθμιση. Τι μας λέει αυτό; Ότι αν πιστεύεις ότι βάζοντας απλώς μετανάστες λύνεις το δημογραφικό σου πρόβλημα, κάποια μέρα θα έχεις άλλα προβλήματα σοβαρότερα να αντιμετωπίσεις από την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Άρα, δεν είναι τόσο απλό».
«Τα τελευταία 25 χρόνια η μόνη πολιτική που θυμάμαι να είχε αποτέλεσμα ήταν η επιδότηση του τρίτου παιδιού. Έγινε τοπικά από την εκκλησία από τον Μακαριστό Χριστόδουλο αν θυμάστε πιλοτικά στη Θράκη κι εκεί ανέβασε αμέσως δημογραφικούς δείκτες η Θράκη και είχε γίνει κεντρικά από την κυβέρνηση Καραμανλή που δυστυχώς η σχετική πολιτική σταμάτησε όταν χρεοκοπήσαμε και μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο. Η επιδότηση τότε του τρίτου παιδιού είχε οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση στις γεννήσεις».
«Στο τέλος, είναι το κράτος που θα δώσει λεφτά. Είναι πολύ προς το συμφέρον του κράτους να γεννιούνται περισσότερα παιδιά και το κράτος έχει να κερδίσει. Δεν είναι τελικά δαπάνη για το κράτος, είναι και βραχυχρόνια αλλά και μακροχρόνια επένδυση για το κράτος».