Χατζηδάκης: “Οι συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ να ξεκολλήσουν από λογικές της δεκαετίας του ’70”
«Η νέα Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα που φεύγει! Αυτό είδα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ. Από τη μια οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και από την άλλη οι αντιδράσεις ορισμένων συνδικαλιστών» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Όπως επισημαίνει, «τα νέα ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη ήρθαν να βάλουν τάξη σε ένα μπάχαλο που ταλαιπωρούσε για χρόνια τους Θεσσαλονικείς οι οποίοι έρχονταν σε επαφή με τα ΚΕΠΑ: Σκόρπιες υπηρεσίες, υποχρέωση να ανεβαίνουν τα άτομα με αναπηρία στον 6ο όροφο χωρίς ασανσέρ, ουρές, κτλ. Τώρα, όλα αυτά θα είναι συγκεντρωμένα στο ισόγειο σε νέα ανακαινισμένα γραφεία και ακόμα περισσότερο, από τον Σεπτέμβριο, όλες οι διαδικασίες στα ΚΕΠΑ, εκτός από τη γνωμάτευση του γιατρού, θα προχωρούν με τρόπο ψηφιακό, από την αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας μέχρι και το τελευταίο πιστοποιητικό!».
«Συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ θεώρησαν χρήσιμο να διαμαρτυρηθούν απ’ έξω, προβάλλοντας τις γνωστές τους θέσεις για δήθεν ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ και για δήθεν συκοφάντηση των υπαλλήλων από τον υπουργό» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας: «στη συνάντηση που είχαμε κατόπιν τους εξήγησα πως τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα που δεν είναι μόνο προς όφελος των ασφαλισμένων, αλλά και προς όφελος των ίδιων των εργαζομένων: Οι 3.000 νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Τα ηλεκτρονικά ραντεβού που αντιμετωπίζουν τις ουρές και την ταλαιπωρία. Το 1555 που αντιμετωπίζει το αίσχος των κατεβασμένων τηλεφώνων, αλλά και περιορίζει την πίεση προς τους ίδιους. Οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές που μπορούν να περιορίσουν τις στοίβες με τις εκκρεμείς συντάξεις που έχουν μπροστά στα γραφεία τους οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ. Οι συντάξεις εμπιστοσύνης και οι συντάξεις fast track που επιταχύνουν και αυτοματοποιούν τις διαδικασίες για έκδοση συντάξεων. Ακόμα περισσότερο η πρόοδος που έχει γίνει στην έκδοση των συντάξεων, με 900 υπαλλήλους λιγότερους. Ένα απλό ερώτημα που θέτω είναι το εξής: Αυτό είναι μόνο προς όφελος των ασφαλισμένων ή τελικά και των ίδιων των υπαλλήλων; Θα ήταν καλό, λοιπόν, ορισμένοι συνδικαλιστές να ξεκολλήσουν από λογικές της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Να αντιληφθούν ότι ασφαλώς υπάρχουν πάρα πολλοί υπάλληλοι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει, αλλά υπάρχουν και πολλά κακώς κείμενα μέσα στον Οργανισμό, απέναντι στα οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια ούτε να πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν μόνο με προσλήψεις!».
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμπληρώνει: «Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνούν όλοι μαζί μου ούτε πιστεύω ότι προσωπικά είμαι αλάνθαστος. Το ίδιο και ολόκληρη η κυβέρνηση. Είναι βέβαιο όμως ότι έχουμε υιοθετήσει μια σειρά από αλλαγές στον ΕΦΚΑ οι οποίες τον αλλάζουν σταδιακά. Σίγουρα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πχ μεταξύ του 2019 και του 2021 είχαμε 83% αύξηση στον αριθμό των αποφάσεων για κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν. Η πολιτική που ασκούμε στον ΕΦΚΑ είναι προς όφελος τόσο των ασφαλισμένων όσο και των εργαζομένων. Υπάρχουν φυσικά πάντα οι βραδυπορούντες ή εκείνοι που για λόγους κομματικούς βρίσκονται απέναντι σε αυτή τη μεταρρυθμιστική πολιτική. Προσωπικά, είμαι δεσμευμένος να συνεχίσω όλες αυτές τις αλλαγές κοινής λογικής και θα το κάνω, παρά τις όποιες αντιδράσεις δυναμικών μειοψηφιών. Οι αντιδράσεις θα ξεχαστούν, το αποτέλεσμα θα μείνει!».