f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Χρυσόγονος: «Στόχος μας η δεύτερη θέση, με σημαντική αύξηση του ποσοστού μας»

Ο Κώστας Χρυσόγονος… ανοίγει τα χαρτιά του λίγα 24ωρα πριν τις φετινές Ευρωεκλογές. Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απαντάει σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης.

H ώρα της κάλπης για τις ευρωεκλογές έφθασε, αλλά η προεκλογική περίοδος εξαντλήθηκε αποκλειστικά σε θέματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

«Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν διπλή διάσταση, ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική. Παραδοσιακά οι ευρωεκλογές έχουν ως προέχουσα την εθνική διάσταση και δευτερεύουσα την ευρωπαϊκή, η οποία δεν είναι καθόλου δευτερεύουσα στην πραγματικότητα, διότι το Ευρωκοινοβούλιο παίρνει σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον μας και οι ευρωομάδες, στις οποίες εντάσσονται τα ελληνικά κόμματα, έχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η θεσμική «αρχιτεκτονική» της Ένωσης έχει προφανείς αδυναμίες, αφού σε ορισμένους τομείς η ενοποίηση προχώρησε πάρα πολύ και σε άλλους έμεινε πολύ πίσω. Χρειαζόμαστε κοινή ευρωπαϊκή αμυντική και εξωτερική πολιτική, όπως άλλωστε προτείνει το Μανιφέστο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τούτο είναι κρίσιμο για την Ελλάδα και την Κύπρο, λόγω της ύπαρξης ενός απειλητικού γείτονα (Τουρκία) με πολλαπλάσιο πληθυσμιακό και οικονομικό μέγεθος από εμάς και με δεδηλωμένες επεκτατικές – επιθετικές προθέσεις εναντίον μας.

Μια άλλη σημαντική στόχευση είναι η εναρμόνιση των συντελεστών φορολόγησης των εταιρικών κερδών στα κράτη-μέλη, που αποτελεί κεντρικό άξονα του ίδιου Μανιφέστου και θα έβαζε τέρμα στη νομότυπη φοροαποφυγή, ιδίως των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών και εκμετάλλευσης των φορολογικών «παραδείσων» εντός Ένωσης (π.χ. Ιρλανδία). Αν αυτό γινόταν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, θα μπορούσε να φέρει κατ’ εκτίμηση 190 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα στα ταμεία των κρατών-μελών, να τερματιστεί δηλαδή ο διαγωνισμός… καλλιστείων στα μάτια των πολυεθνικών για το ποιος θα έχει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Για την Ελλάδα τούτο θα σήμαινε 3 δισ., τεράστιο ποσό για το μέγεθος της χώρα».

Εάν επιχειρούσατε έναν απολογισμό της θητείας που ολοκληρώνεται για τα ευρωπαϊκά όργανα, Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, τι θα κρατούσατε; Σε αυτήν τη θητεία επιτεύχθηκε ο κυρίαρχος στόχος μιας καλύτερης Ευρώπης;

«Κανένας τέτοιος στόχος δεν επιτεύχθηκε. Έγινε απλώς μια λιγότερο ή περισσότερο επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 και μια προσπάθεια να βοηθηθεί η Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Κατά τα άλλα, όμως, τα μεγάλα δομικά προβλήματα της Ένωσης παραμένουν και πρέπει αργά ή γρήγορα να αντιμετωπιστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2007 δεν έγινε καμία σοβαρή αναθεώρηση του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα 50 χρόνια, όπου το ενωσιακό θεσμικό οικοδόμημα είχε υποστεί αλλεπάλληλες αλλαγές. Τούτο αφήνει να εννοηθεί ότι έχουμε περιέλθει σε μια κατάσταση θεσμικής αμηχανίας με τις τάσεις προώθησης και τις τάσεις οπισθοχώρησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να αλληλοεξουδετερώνονται. Η αμηχανία πρέπει να αρθεί, είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Για εμάς τους σοσιαλδημοκράτες, , η κατεύθυνση είναι μπροστά και όχι πίσω».

Είστε γνωστός φίλαθλος του Άρη. Πώς αισθανθήκατε με την απώλεια του Κυπέλλου στον τελικό;

«Παρακολουθώ σταθερά την ομάδα αγοράζοντας δικό μου εισιτήριο διαρκείας κάθε χρονιά και όχι ως δωρεάν φιλοξενούμενος σε προεδρικές σουίτες. Ο τελικός κρίθηκε ουσιαστικά σε μία φάση, δηλαδή στον μη καταλογισμό του πέναλτι υπέρ της ομάδας μας το 91’ με υπαιτιότητα του διαιτητή  VAR. Τώρα πρέπει να παραμερίσουμε την πίκρα μας και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Η δύναμη του Άρη είναι ο κόσμος του και αυτός πρέπει να συμπαρασταθεί στην ομάδα ανεξάρτητα από το ποιος είναι ή δεν είναι πρόεδρος κλπ. Εμένα πάντως με κάνει υπερήφανο το γεγονός ότι η ομάδα πάλεψε όλα τα παιχνίδια των play – offs για την φανέλα και την αξιοπρέπεια της».

Χρηματίσατε μια θητεία -αν και όχι ολόκληρη- ως ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι αυτό που σας έπεισε να διεκδικήσετε μια νέα θητεία και μάλιστα, με άλλον πολιτικό φορέα; Τι θα προσφέρετε τώρα, που δεν το κάνατε στο παρελθόν;

«Στη διάρκεια της θητείας μου, από το 2014 ως το 2019, ήμουν μεταξύ των 15 πιο ενεργών ευρωβουλευτών (από τους συνολικά 751 τότε) με βάση τα ποσοτικά στοιχεία, ενώ από ποιοτική άποψη είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξα εισηγητής στον γνωστό σε όλους Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Διαφώνησα πολιτικά και όχι για προσωπικούς λόγους το 2015 με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια αποχώρησα από το κόμμα, αλλά σε όλο το διάστημα της πενταετίας ανέπτυξα έντονη δραστηριότητα υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων και θέσεων. Το 2022, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα που ήμουν πολιτικά ανένταχτος, ανταποκρίθηκα στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη να ενταχθώ στο ΠΑΣΟΚ και να συμμετάσχω στην προσπάθεια του κόμματος να διαμορφώσει μια προοδευτική πρόταση εξουσίας για τη χώρα, σε αντιδιαστολή τόσο προς τη νεοφιλελεύθερη, κοινωνικά άδικη και θεσμικά προβληματική πρακτική άσκησης της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη και το περιβάλλον του, όσο κι προς τις κενές πολιτικού περιεχομένου ασυναρτησίες του κ. Κασελλάκη. Σήμερα, βέβαια, τα διακυβεύματα στη σχέση της χώρας μας με την Ένωση είναι διαφορετικά, αφού έχουμε μπει (δικαιολογημένα άλλωστε) στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσμών για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αρχών, οι οποίες παρατηρούνται στη χώρα μας.

Το Ευρωκοινοβούλιο, όπως καθίσταται σαφές από το σχετικό Ψήφισμά του στις 7.2.2024, θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στην άσκηση πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να δρομολογηθεί επιτέλους αναβάθμιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας με ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, καθώς και των ανεξάρτητων αρχών με παύση των τηλεφωνικών υποκλοπών, με αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, με βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας μας (προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τερματισμό της πρακτικής των πολυνομοσχέδιων περί παντός επιστητού) κ.ο.κ. Σε όλα αυτά τα ζητήματα μπορώ να συμβάλω ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου προς την κατεύθυνση του να έρθει η Ελλάδα πραγματικά πιο κοντά στην Ευρώπη και όχι να απομακρύνεται διαρκώς από αυτήν, όπως συμβαίνει στην πράξη.»

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το ΠΑΣΟΚ στη μάχη της Κυριακής; Με ποιο αποτέλεσμα μπορεί το βράδυ να πανηγυρίσει και να βλέπει με αισιοδοξία τη συνέχεια στην πολιτική σκηνή;

«Η ΝΔ επωφελήθηκε από την κυβερνητική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 και τώρα που το κόμμα τής, κατ’ όνομα μόνο, αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μεταπηδήσει από τον χώρο της πολιτικής σ’ εκείνον του θεάματος, με πρωταγωνιστή τον κ. Κασσελάκη, έχει μείνει χωρίς βασικό πολιτικό αντίπαλο. Τέτοιος αντίπαλος μπορεί να καταστεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εάν καταλάβουμε τη δεύτερη θέση στις επικείμενες εκλογές.

Ο στόχος μας είναι ακριβώς η δεύτερη θέση, με σημαντική αύξηση του ποσοστού μας σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος ελπίζω ότι θα διαψευστούν, όπως άλλωστε είχαν διαψευστεί και οι αντίστοιχες για τις εθνικές εκλογές του 2023. Αλλιώς θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα η κοινωνικά άδικη πολιτική Μητσοτάκη, που παρακολουθεί αμέριμνος τον ελληνισμό να αργοπεθαίνει λόγω της δημογραφικής μας κατάρρευσης.»