f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Εκδήλωση μνήμης για την Επανάσταση των Μακεδόνων το 1878 την Κυριακή στο Πανόραμα

Επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό της Επανάστασης της Μακεδονίας το 1878 πραγματοποιεί ο Σύλλογος Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη την Κυριακή 3 Μαρτίου του 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που γίνεται υπό την εποπτεία της αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού, Ανατολής Κωνσταντινίδου, είναι ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης Λάζαρος Καναβούρας ο οποίος θα αναφερθεί στα γεγονότα της Επανάστασης. Θα εμφανιστούν και θα πλαισιώσουν την εκδήλωση οι Χορωδίες του Συλλόγου και του Ιδρύματος «Ιωάννης Σακελαρίδης» Λιτοχώρου με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1934 και από τότε βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία προσφέροντας στους Λιτοχωρίτες της παροικίας ένα χώρο για να βρίσκονται και να νιώθουν πιο κοντά στην πατρίδα. Αυτή την εποχή εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 4.000 Λιτοχωρίτες με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες σε πολλούς τομείς, όπως εμπορική ναυτιλία, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οικοδόμοι, φοιτητές, συνταξιούχοι κτλ.

Λίγα λόγια για την επανάσταση των Μακεδόνων το 1878, η οποία είχε ως σκοπό την κατάργηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, – σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας θα προσαρτιόταν στη Βουλγαρία- και την ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα. Στις 19 Φεβρουαρίου 1878 εκδηλώθηκε η εξέγερση στο Λιτόχωρο. Ο συγκεκριμένος τόπος επιλέχθηκε λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης (σύνορα με θάλασσα) που διευκόλυνε τον ανεφοδιασμό και την επικοινωνία με την ημιανεξάρτητη Θεσσαλία. Η Επανάσταση του Λιτοχώρου, αν και αποτυχημένη, έγινε το 1878 και επηρέασε τη μετέπειτα ιστορία της Μακεδονίας, οδηγώντας στην ταχύτατη απελευθέρωσή της.