Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα – Αυτά είναι στο επίκεντρο
Σε αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής προχωρά η κυβέρνηση με στόχο αυτή να εξορθολογιστεί, αλλά και να δίνει κίνητρα για απασχόληση, κυρίως μισθωτή, χωρίς να χάνει την κοινωνική της διάσταση.
Μια βασική ιδέα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι να μην αποτελούν τα επιδόματα αντικίνητρο για μισθωτή εργασία ή κίνητρο για μαύρη εργασία.
Οι τρεις άξονες των αλλαγών στα επιδόματα
Οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως αναφέρει στην Καθημερινή κυβερνητική πηγή, οι αλλαγές κινούνται σε τρεις άξονες:
- Ο πρώτος αφορά το επίδομα ανεργίας και οι σχετικές αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η βασική αλλαγή θα είναι η αποσύνδεση του επιδόματος από τον κατώτατο μισθό και η σύνδεσή του με τον μισθό του εργαζόμενου που χάνει τη δουλειά του, καθώς και με τα χρόνια που έχει απασχοληθεί.
- Θα αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι δικαιούχοι με τα σημερινά κριτήρια θα βρεθούν εκτός.
- Το επίδομα θα είναι αρχικά υψηλότερο αλλά θα είναι και κλιμακωτό, δηλαδή μετά τους πρώτους μήνες θα μειώνεται.
- Το νέο σύστημα θα προβλέπει επίσης ένταξη των ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Το επίδομα ανεργίας
Ο δεύτερος άξονας αφορά τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Οι τάσεις, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είναι αντικρουόμενες, καθώς μια πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να περιοριστεί το επίδομα που δίνεται σήμερα σε εποχικούς εργαζόμενους, καθώς αποτελεί αντικίνητρο για απασχόληση ή κίνητρο για μαύρη εργασία.
Η άλλη πλευρά τάσσεται υπέρ της αύξησης του σημερινού επιδόματος και της χορήγησής του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ισχύον σήμερα τρίμηνο.
Ο ΟΠΕΚΑ
Ο τρίτος άξονας αφορά την αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, που έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα Παιδιού και Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
Οι αλλαγές, όπως σημειώνει η Καθημερινή, θα αφορούν τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ώστε να είναι πιο στοχευμένα τα επιδόματα.