Μαργαρίτης Σχοινάς: «Σε δυναμικό κύτταρο οικονομίας της γνώσης εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη»
«Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται ραγδαία σε ένα δυναμικό κύτταρο οικονομίας της γνώσης που συνδυάζει πανεπιστήμιο, έρευνα, καινοτομία, τεχνολογία και κυρίως κάτι που είναι σημαντικό, τη γεωγραφία». Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σε ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του διαγωνισμού start-up επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το WMF Worldwide Event Greece.
Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα έχουν έδρα δύο από τους κυριότερους επιχειρησιακούς βραχίονες, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την επαγγελματική κατάρτιση, το Cedefop και ο Ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια των δικτύων και την κυβερνοασφάλεια, ο ENISA και σε λίγο, αν όλα πάνε καλά όπως είπε, θα υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και το «Thess INTEC» που χρηματοδοτείται με 35 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης.
«Η πορεία της ευρωπαϊκής επιτροπής μέσα σ΄αυτό το σύνθετο, σκοτεινό, γεωπολιτικό σκηνικό δεν είναι εύκολη. Δεν είναι εύκολο να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να προωθούμε μια ατζέντα καινοτομίας, τεχνολογίας, δεξιοτήτων εκπαίδευσης σε έναν κόσμο που μας περιβάλει και είναι ολοένα και πιο σκοτεινός, ανασφαλής και δύσκολος. Αυτά που κάναμε τα τελευταία 4 χρόνια είναι κατορθώματα που έγιναν μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ιστορικής κρίσης, δουλέψαμε σε ένα πλαίσιο που οριοθετούσε η πρώτη πανδημία που χτύπησε την ανθρωπότητα μετά το 1918, ο πρώτος πόλεμος που γνωρίσαμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά το 1945, οι πρώτες υβριδικές απειλές με την εργαλειοποίηση μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά μας σύνορα από αυταρχικούς ηγέτες γείτονες που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να πλήξουν την Ευρώπη, καμπάνιες παραπληροφόρησης και από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, ένα νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».
Σύμφωνα με τον Σχοινά, μέσα σ΄αυτό τον δύσκολο κόσμο χρειάζεται η ευρωπαϊκή επιτροπή να προχωρήσει την ατζέντα την ανταγωνιστική, την τεχνολογική, την καινοτόμο και των δεξιοτήτων με πυλώνες την ψηφιοποίηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πράσινη Μετάβαση, την ενεργειακή αυτονομία, τις καθαρές τεχνολογίες και τον παγκόσμιο αγώνα για την προσέλκυση εργαζομένων και ταλέντου.
Σημειώνεται ότι τον κ.Σχοινά τίμησε ως επίτιμο μέλος το Ελληνο – Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρό του Χρήστο Σαραντόπουλο να του απονέμει δίπλωμα για το αποτέλεσμα που έχει φέρει στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ιταλίας αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.
Ανοίγοντας τις εργασίες του θεσμού ανάδειξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας που συνδιοργανώνεται από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το We Make Future Festival (WMF) του Ρίμινι (Ιταλία), ο Giuseppe Oppedisano από το WMF τόνισε ότι στη διοργάνωση που πραγματοποιείται στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν 17 νεοφυείς επιχειρήσεις εκ των οποίων οι τρεις πρώτες ελληνικές φιναλίστ θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο συνέδριο του WMF στο Ρίμινι.