f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φτιάχναμε τον φράκτη στον Έβρο;» (vid)

«Η πολιτική της Ευρώπης άλλαξε ως προς το μεταναστευτικό και ήρθε πολύ κοντά στης Ελλάδας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συμπλήρωσε πως «δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «όποιος δεν δικαιούται άσυλο στην Ευρώπη, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα απ’ την οποία ήρθε». Συμπέρανε πως η Ευρώπη κινείται στις θέσεις της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στην προστασία δηλαδή των εξωτερικών συνόρων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση. Είναι μια απόφαση η οποία προφανώς εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα, ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε ως επόμενο βήμα είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές.

Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι μόνο πλήρης αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη, γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε. Και αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών. Άρα, θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας πως θα εξεταστούν τα όσα ανέφερε για την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους.

 

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και για τις ενστάσεις που διατυπώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τα εθνικά. «Διαχωρίζω τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Είναι σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και θυμίζω ότι και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία» είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, απάντησε για τη σκληρή κριτική που εισπράττει η κυβέρνηση, λέγοντας «Υπάρχουν ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες. Γιατί; Επειδή συζητούμε με Τουρκία; Πού ήταν οι υπερπατριώτες αυτοί όταν φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο, όταν αγοράζαμε τις Belharra και τα F-35; Η Ελλάδα είναι σε θέση να συνομιλεί με την Τουρκία πολιτισμένα. Δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν αυτές τις ακραίες φωνές. Φαντάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση οι δήθεν πατριώτες θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».

«Έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις μας με την Τουρκία ως προς τα όσα αφορούν τους πρόσφυγες», είπε αμέσως μετά. «Η Ελλάδα κάνει επιστροφές προσφύγων, [..] είναι ένα μήνυμα προς αυτούς που δεν δικαιούνται να μπουν στην Ευρώπη, ώστε να επιστρέψουν πίσω. Αν μπεις παράνομα στην ΕΕ, πρέπει να γυρίσεις πίσω. Δεν είμαι αντίθετος απέναντι σε καμία καινοτόμα θέση. Όταν εμείς είπαμε ότι αναστέλλουμε την παροχή ασύλου, κάποιοι μας λοξοκοίταξαν. Τώρα το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ιταλία», είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως επιβεβαιώνεται ότι η Ευρώπη ασπάζεται τις απόψεις της Ελλάδας ως προς το μεταναστευτικό.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνομιλεί με την Τουρκία για τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, «ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Σχετικά με τα ενεργειακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό από το ευρωπαϊκό συμβούλιο καθώς αποκαθιστά τις ανισότητες στις τιμές ενέργειες.