Μητσοτάκης: “Εθνική υπόθεση το εμπορικό σήμα της Μακεδονίας”
Το ζήτημα των εμπορικών σημάτων της Μακεδονίας επανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 49ης τακτικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατοχύρωση του εμπορικού σήματος “Macedonia the Great” υπενθυμίζοντας ότι το 2019 είχε στηρίξει ένθερμα αυτή την πρωτουβουλία. “Πήρε λίγο χρόνο, αλλά είναι μία κίνηση που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά τις παλινδρομήσεις των βορείων γειτόνων μας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τη διπλωματική αντίδραση της χώρας πρέπει να πλαισιώσει και η εμπορική αντεπίθεση.
“Είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών. Καταθέσαμε και πρόταση μομφής. Όχι γιατί δεν θέλαμε λύση στο ζήτημα, αλλά γιατί η συνθήκη παραχωρούσε εθνότητα και γλώσσα”, είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ότι: “Από τότε με εντιμότητα, πριν από τις εκλογές του 2019, προειδοποιήσαμε ότι δεν θα μπορούσε να ανατραπεί από τη στιγμή που θα κυρωθεί. Και ως νέα κυβέρνηση τιμήσαμε αυτή την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συμφωνία που υπερισχύει κάθε νόμου.”Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έφερε τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή επειδή έβλεπε την άνοδο του VMRO και όχι για εσωκομματικούς λόγους μετά τις απειλές του Αντώνη Σαμαρά ότι θα καταψήφιζε.
“Βλέποντας την άνοδο του εθνικισμού στα Σκοπια εδώ και καιρό μείναμε επιφυλακτικοί στην αποδοχή των μνημονίων. Δυστυχώς οι εξελίξεις δικαίωσαν αυτές τις επιφυλάξεις μας. Η στάση της νέας προέδρου και του εντολοδόχου πρωθυπουργού είναι παράνομη και προκλητική. Για αυτό η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.“Το γειτονικό κράτος να αντιληφθεί ότι ο δρόμος για την Ευρώπη περνά από τη χώρα μας και εκεί μπορεί να σταματήσει”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.
“Ξεχωρίζουν οι πατριώτες των έργων από τους ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού”
Ζήτησε επίσης “Κάποιοι ανιστόρητοι εντός συνόρων να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της”, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει πρόταση για την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε επίσης ότι το εμπορικό σήμα της Μακεδονίας σε αυτή τη συγκυρία γίνεται ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας.
“Στεναχωριέμαι όταν ακούω κορυφαίους παραγωγούς κρασιού να λένε ότι τα κρασιά της γειτονικής χώρας εμφανίζονται ως μακεδονικά και κάποιοι πελάτες στο εξωτερικό να θεωρούν ότι τα μακεδονικά κρασιά είναι αυτά από τη Βόρεια Μακεδονία”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Είναι στο χέρι μας να το αναστρέψουμε αυτό και θα έχετε τη στήριξη της κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια. Είναι εθνική υπόθεση”.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης ότι οι εξελίξεις αυτές δίνουν στους Ελληνες την ευκαιρία “να ξεχωρίσουν τους πατριώτες των έργων από τους ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού και τους εμπόρους πατριωτικών αισθημάτων”.
“Η χώρα δε χρειάζεται ψήφους αψήφιστες”
Εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το αφήγημα της σταθερότητας. “Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ασφαλώς δεν μπορεί να αλλάξει την κυβέρνηση. Αλλά μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους αντιπάλους μας να την αμφισβητήσουν. Γιατί οι αντίπαλοι μας αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως προκριματικά ανατροπής της κυβέρνησης”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
“Ο ένας γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός πριν καν γίνει βουλευτής. Ο άλλος γιατί θέλει να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση. Και άλλοι για να εδραιωθούν ως “ηγέτες” εμπορευόμενοι τον πατριωτισμό και δυστυχώς και την πίστη.”
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ψηφοφόρους να πουν όχι στην αδράνεια ή σε τυφλά μηνύματα διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές. Διαβεβαίωσε μάλιστα τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες ότι “τα προβλήματα τα ξέρουμε και τα αντιπαλεύουμε πριν από την κάλπη”. Ενώ τόνισε: “Στις ευρωεκλογές η χώρα δε χρειάζεται ψήφους αψήφιστες ή επιλογές που μπορεί να ανοίξουν κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες.”
“Μόνο η ΕΕ μπορεί να επιβάλλει κανόνες στις πολυεθνικές”
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της ακρίβειας και στην επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις διαφορετικές τιμές σε προϊόντα πολυεθνικών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.
“Δε γίνεται πολυεθνικές να ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές τιμών ανά χώρα με βάση μόνο τα δικά τους συμφέροντα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι: “Με ενιαίους κανόνες, που μόνο η ΕΕ μπορεί να επιβάλει, μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα”.
Σχολίασε μάλιστα πως όταν ο Ενρίκο Λέτα παρουσίασε την έκθεση για την ενιαία αγορά “κάποιοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράσαμε την απορία: Μιλάμε πολύ για ενιαία αγορά, αλλά πως εξηγούνται αυτές οι πολύ μεγάλες διαφορές”. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι αυτό το φαινόμενο “που αποφέρει κέρδη σε μερικές εταιρείες ροκανίζει όμως το εισόδημα εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρώπη, δεν μπορεί πλέον να εκδηλώνεται με αφορμή κάθε διεθνή αναστάτωση. Απαιτεί ρύθμιση”.
“Δεν θα σπουδάσουν όλα τα παιδιά σε ένα πανεπιστήμιο”
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πάντως στις αυξήσεις των μισθών και σχολίασε ότι: “Οι έκτακτες περιστάσεις έχουν ημερομηνία λήξης, η βελτίωση των αποδοχών όμως θα είναι σταθερή και συνεχής”.
Δήλωσε επίσης ότι: “Μήνες τώρα υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις με στοχευμένα μέτρα. Είναι μία μάχη έχει κερδηθεί σε πεδία όπως τα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία σήμερα είναι στα επίπεδα προ τριών ετών ενίοτε και χαμηλότερα, γιατί ενεργοποιήσαμε τον πραγματικό ανταγωνισμό”. Υπενθύμισε άλλωστε ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν το πρώτο ζήτημα που έθεταν οι επιχειρήσεις πριν ενάμιση χρόνο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του τομέα των εξαγωγών για την οικονομία. Σημείωσε ότι έφτασαν τα 50 δισ ευρώ και το 50% του ΑΕΠ, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την Πορτογαλία. Εκτίμησε δε ότι είναι εφικτό οι εξαγωγές να φτάσουν στο 60% του ΑΕΠ το 2027.
Ενώ επικαλέστηκε ότι μέρισμα του δημοσιονομικού πλούτου επιστρέφει στην κοινωνία. “Είναι η πρόοδος των επιχειρήσεων, τα αυξημένα φορολογικά έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα, που επιτρέπουν στο κράτος να επενδύει σε αμυνα, παιδεία, υγεία”.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 18%. “Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα υπηρεσιών αλά με ισχυρή μεταποιητική συνιστώσα”, δήλωσε. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση της ανεργίας και στη ζήτηση για εργαζόμενους σε συγκεκριμένους κλάδους.
“Δεν θα σπουδάσουν όλα τα παιδιά σε ένα πανεπιστήμιο. Υπάρχουν όμως τεχνικά επαγγέλματα σήμερα σε μεγάλη ζήτηση. Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους σε αυτά και να τους κατατοπίσουμε για τις μεγάλες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, για όσους το επιλέξουν”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.