Μητσοτάκης: “Στηρίζουμε την μητρότητα χωρίς διακρίσεις – Περίπου 1.000 ευρώ για εννέα μήνες”
Τις πολιτικές στήριξης της μητρότητας από την κυβέρνηση τόνισε στην καθιερωμένη του ανασκόπηση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «στηρίζουμε την μητρότητα χωρίς διακρίσεις».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ που άνοιξε για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες.
Μία επέκταση της στήριξης της μητρότητας, που όπως λέει «την οφείλαμε και που πια έρχεται να διορθώσει μία αδικία, αφού πλέον δεν χωρίζουμε τις οικογένειες και τη μητρότητα σε διαφορετικές ταχύτητες».
«Για πρώτη φορά λοιπόν ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες θα λάβουν, καθαρά στο χέρι -αφαιρώντας φόρους και εισφορές- περίπου 8.754 ευρώ για 9 μήνες, δηλαδή περίπου 1000 ευρώ το μήνα -δηλαδή, 6.354 καθαρός βασικός μισθός για 9 μήνες συν 2.400 το αυξημένο πια επίδομα γέννας για το πρώτο παιδί».
«Το ποσό ανεβαίνει στα 9.054 αν πρόκειται για δεύτερο παιδί, 9.354 για τρίτο, και 9.854 για το τέταρτο».
Αναλυτικά παραδείγματα
- Μη μισθωτή μητέρα με ένα τέκνο, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 2.400 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 9.870 ευρώ.
- Μη μισθωτή μητέρα με δύο τέκνα, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 2.700 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.170 ευρώ.
- Μη μισθωτή μητέρα με τρία τέκνα, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 3.000 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.470 ευρώ.
- Μη μισθωτή μητέρα με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 3.500 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.970 ευρώ.
Η αναβάθμιση της Standard and Poors επιβεβαίωση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας
Εκτός από τις πολιτικές στήριξης της μητρότητας όμως, ειδική αναφορά έκανε και στην νέα αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poors, η οποία «επιβεβαιώνει, όπως λέει η ανακοίνωση της S&P, τη δυναμική πορεία της οικονομίας μας και την καλύτερη απόδοσή της από την υπόλοιπη Ευρώπη».
Παραδέχθηκε, δε, πως η αναβάθμιση αυτή που αποτυπώνει την θετική πορεία της οικονομίας δεν διαφαίνεται σε όλη την κοινωνία καθώς, όπως εξηγεί «ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων».
«Είναι ακριβώς χάρη σε αυτήν που μπορούμε να κάνουμε τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά. Και πρέπει να συνεχίσει να τρέχει ταχύτερα από την ευρωπαϊκή οικονομία διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε την απόσταση που χωρίζει τα ελληνικά εισοδήματα από τα ευρωπαϊκά» αναλύει.