f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Συνάντηση Ζελένσκι με Δένδια – «Ελευθερία ή Θάνατος» στα καταφύγια (pic)

Στο Κίεβο βρέθηκε την Τετάρτη (19/10), ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η παρουσία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας σημαδεύτηκε από πυραυλική επίθεση, με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος όσο και ο Ουκρανός ομόλογός του με τους συνεργάτες του να μεταβούν σε καταφύγιο για να συνεχίσουν τις επαφές τους.

Μάλιστα, εντός καταφυγίου υπογράφηκε το μνημόνιο συναντίληψης των δυο υπουργείων Εξωτερικών, ενώ από εκεί μίλησε και ο κ. Δένδιας. Στις τοποθετήσεις του επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ έστειλε εκ νέου μηνύματα και στην Τουρκία.

Η παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κίεβο ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού.

H ανάρτηση του υπουργού

Μετά το τέλος των επαφών του στο Κίεβο, ο κ. Δένδιας προχώρησε σε δήλωση στην οποία αποκάλυψε κι ένα συγκινητικό στιγμιότυπο από τη στιγμή που αναγκάστηκε να μπει στο καταφύγιο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα. Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κουλέμπα επανέλαβε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος».

«Νομίζω ότι μόλις ολοκληρώθηκε μία σημαντική επίσκεψη σήμερα, εδώ στο Κίεβο. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον ομόλογό μου, τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba, καθώς και τον Πρόεδρο της χώρας Volodymyr Zelenskyy», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας.

«Εξετάσαμε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί, θέλω να είμαι σαφής, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

«Είχα την ευκαιρία να αναδείξω το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως «θα ήθελα να πω ότι ήταν συγκινητικό για μένα και ότι ο Dmytro Kuleba κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο -διότι αναγκαστήκαμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο εφόσον ήχησαν οι σειρήνες και η πόλη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους- επανέλαβε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος”. Δείχνει αυτό ότι η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε».