Ακρίβεια: Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια των νέων παροχών του 2023
Στα μέσα Δεκεμβρίου όταν θα συζητείται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2023, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια και το κύμα ανατιμήσεων.
Οι νέες παρεμβάσεις αναμένονται να ενεργοποιηθούν το 2023. Τα περιθώρια έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται καθώς το επόμενο έτος ισχύει η γενική ρήτρα διαφυγής και το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 μπορεί να διαμορφωθεί αισθητά χαμηλότερα από το στόχο του 1,7% του ΑΕΠ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ επισήμανε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης στην περίπτωση όπου πιστοποιείται διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις και το αποτέλεσμα «η διαφορά να πηγαίνει στην κοινωνία, στα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη», σημειώνοντας πως προς το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καλύτερη εικόνα για τα όποια περιθώρια και «τότε θα επιλέξουμε είτε να έχουμε καλύτερο έλλειμμα το 2022 και να κάνουμε περισσότερα το 2023, είτε κάτι το οποίο είναι λιγότερο πιθανό, να κάνουμε το ανάποδο».
Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα φέτος (1,7% του ΑΕΠ αναφέρει το προσχέδιο) στέλνοντας προκαταβολικά ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και υλοποίησης των νέων παροχών το 2023.
Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται η ακρίβεια και η «μάχη» στο ράφι. «Τα νοικοκυριά επηρεάζονται κυρίως από τις τιμές σε βασικά είδη διαβίωσης» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζοντας πως και τα καύσιμα και η επιβάρυνση στις δόσεις των δανείων συνιστούν «θεμιτές» παρεμβάσεις. Ειδικά για τα καύσιμα, το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης ανά πάσα χρονική στιγμή σε συνάρτηση με την πορεία των διεθνών τιμών.
Εκτός από το νέο κύκλο παροχών ο οποίος τροφοδοτείται από την αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 6% φέτος, την υπέρβαση των εσόδων και το χαμηλότερο έλλειμμα, για το 2023 η κυβέρνηση κρατά ένα «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ το οποίο για να αξιοποιήσει πριν τις εκλογές θα πρέπει να έχει εκλείψει η ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν:
- Η εξέλιξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα δεν χρειάστηκε να συνδράμει ο κρατικός προϋπολογισμός για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
- Τα ποσά που θα αντληθούν συνολικά από τους διάφορους μηχανισμούς ανάκτησης υπερεσόδων και φορολόγησης παραγωγών και παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και διυλιστηρίων.
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ είχε εγγραφεί ως αποθεματικό για τη στήριξη της κοινωνίας στη «μάχη» κατά της ενεργειακής κρίσης, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Στον προϋπολογισμό που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα το 1 δισ. ευρώ παραμένει, όχι όμως ως αποθεματικό αλλά στις γενικές κρατικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει πως μπορεί εύκολα να τροφοδοτήσει έναν ακόμα, προεκλογικό αυτή τη φορά, κύκλο παροχών, αν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί για επιδοτήσεις στην ενέργεια.