f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι θα εξαιρεθούν από το νέο καθεστώς φορολόγησης

Σε περιορισμένες αλλά στοχευμένες αλλαγές στο νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν θα θίγουν τη βασική φιλοσοφία της καθιέρωσης ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί πιθανότατα αύριο σε δημόσια διαβούλευση και το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις παρατηρήσεις φορέων και πολιτών, προκειμένου να καταλήξει στις μίνι παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει και θα έχουν  στόχο να αποφευχθούν αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις για ορισμένους επαγγελματίες.

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μόνο σε επιμέρους παραμέτρους, που αφορούν εξαιρέσεις και εκπτώσεις από το νέο φορολογικό πλαίσιο. «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά, το ξαναλέω, η κεντρική φιλοσοφία αυτού του εγχειρήματος είναι για εμάς προτεραιότητα. Και το ξαναλέω, το τονίζω, το επαναλαμβάνω, ούτε υπάρχει στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ούτε υπάρχει καμία κόντρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού ο μέσος μισθωτός πληρώνει μεγαλύτερο φόρο ετησίως στο κράτος από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα αμιγώς από το ελεύθερο επάγγελμα.

Το 85% αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τα 10.000 ευρώ και ο μέσος φόρος εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από αυτούς (425.000 επαγγελματίες) είναι μόλις 217
ευρώ ετησίως (ή 867 ευρώ μαζί με το τέλος επιτηδεύματος), ενώ το 54% των αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς άλλα εισοδήματα δηλώνει μηδενικά έσοδα.

Στο τραπέζι

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν μια σειρά εξαιρέσεων για ορισμένες κατηγορίες, οι οποίες θα πρέπει να φορολογηθούν για τη χρήση του 2023 με τον νέο τεκμαρτό τρόπο που προβλέπει ελάχιστο φορολογητέο ποσό 10.920 ευρώ, το οποίο φτάνει έως τα 14.196 ευρώ. Πρόκειται για: Συνταξιούχους που για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους.

Ελεύθερους επαγγελματίες άνω των 65 ετών, με την προϋπόθεση ότι ασκούν το επάγγελμα την τελευταία δεκαετία.

Επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιρού. Γι’ αυτή την ομάδα προτείνεται είτε απαλλαγή από το νέο καθεστώς φορολόγησης μόνο για το 2024 είτε αναλογικός υπολογισμός του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για τους μήνες της κανονικής τους λειτουργίας. Επαγγελματίες που πωλούν τα προϊόντα τους, είτε σε στεγασμένα καταστήματα, είτε σε υπαίθριες λαϊκές αγορές, είτε ως πλανόδιοι.

Επίσης:

Προτείνεται να υπάρξει ειδική μέριμνα, είτε για ζευγάρια ελεύθερων επαγγελματιών, είτε για οικογένειες που ένας εκ των δύο συζύγων έχει υψηλό φορολογητέο εισόδημα 40.000 ευρώ και ο άλλος χαμηλό, ώστε να συνυπολογίζονται και να θεωρείται ότι έχει καλυφθεί το τεκμήριο.

Στο μικροσκόπιο έχει τεθεί, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, το καθεστώς φορολόγησης που θα ισχύει για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης ακίνητα και υποχρεούνται σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί που έχουν παράλληλα και μπλοκ παροχής υπηρεσιών δεν θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα φορολόγησης. Ομως, για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους δεν θα προβλέπεται μείωση έως 50% στο τέλος επιτηδεύματος και θα πρέπει να περιμένουν έως το 2025 για να γλιτώσουν από τον φόρο αυτόν, αφού τότε η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει οριστικά το τέλος επιτηδεύματος. Επίσης, υπάρχει εισήγηση για ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων του νομικού κόσμου, όπως η υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια και η αύξηση στα ποσά γραμματίων, χωρίς όμως να έχουν «κλειδώσει».

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις

Οι αλλαγές στη φορολογία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους θιγόμενους κλάδους. Το «κίνημα της γραβάτας» δηλώνει ξανά την παρουσία του, αφού οι δικηγόροι δηλώνουν πως «η αντίδρασή μας θα είναι έντονη, μαζική, διαρκής και στοχευμένη». Στο πλαίσιο αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, που από την περασμένη Πέμπτη απέχει από όλες τις δίκες συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώπιον πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στην πραγματικότητα “κλείνει το μάτι” στη φορο-διαφυγή των μεγάλων εισοδημάτων, υιοθετώντας την πρακτική “καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους”. Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτηρίζει, συλλήβδην, ως φοροφυγάδες το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων και πλήττει αποφασιστικά τη μεσαία τάξη, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι οι δικηγόροι είναι η μόνη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων που προ- καταβάλλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για την αμοιβή τους, μέσω των γραμματίων προείσπραξης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές
και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, που ήδη ετοιμάζει κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο την εξαίρεση του λιανεμπορίου από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, υπογραμμίζοντας πως η αυθαίρετη κατηγορία ότι οι Ελληνες έμποροι είναι «εκ συστήματος φοροφυγάδες» δεν είναι αποδεκτή. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει πως είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλά ετήσια καθαρά έσοδα μετά την πανδημία, στην ελληνική αγορά των πολλών «ταχυτήτων» και των μεγάλων ανισοτήτων. Υπενθύμισε πως το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί και μετατοπίζεται συνεχώς από κλάδους όπως η ένδυση/υπόδηση και τα έπιπλα προς τα βασικά είδη διατροφής, ενισχύοντας τους τζίρους των σούπερ μάρκετ.

Ηδη από την περασμένη άνοιξη, όπως αναφέρει ο Γ. Καρανίκας, η ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ είχε αναδείξει την τριπλή παγίδα για τα έσοδα των ΜμΕ του εμπορίου: μειωμένες πωλήσεις, αυξημένο λειτουργικό κόστος και εύθραυστο χρέος, σε περιβάλλον ενεργειακής κρίσης, υψηλών επιτοκίων και αδυναμίας πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει ότι το «νέο φορολογικό νομοσχέδιο στοχοποιεί για ακόμα μία φορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από τις συνεχόμενες κρίσεις. Σε μια περίοδο που τα δημόσια έσοδα αυξάνονται, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ακρίβειας, η κυβέρνηση εκδήλωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή, στοχοποιούνται για ακόμα μία φορά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Είναι παραπλανητικό η όποια φοροδιαφυγή υφίσταται να αποδίδεται αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Πηγή: enikos.gr