Επίδομα αδείας: Τότε μπαίνει στους λογαριασμούς
Aρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πόσες μέρες άδειας δικαιούνται και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας.
Μιλώντας στο Action24, η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου, έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για τις ημέρες και το επίδομα αδείας. «Από τη στιγμή που ο εργαζόμενος ζητάει την άδειά του, μέσα σε δύο μήνες ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να του τη δώσει. Ανάλογα με τα έτη που εργάζεται κάποιος, αντιστοιχούν και οι μέρες αδείας», ανέφερε χαρακτηριστικά η φοροτεχνικός.
Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι που αναρωτιούνται για τις ημέρες αδείας πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Στο πρώτο εργασιακό έτος αντιστοιχούν 20 ημέρες αδείας. Αν κάποιος δεν έχει κλείσει χρόνο στη δουλειά του, θα λάβει αναλογική άδεια.
- Στο δεύτερο εργασιακό έτος αντιστοιχούν 21 ημέρες αδείας.
- Στο τρίτο εργασιακό έτος 22 ημέρες αδείας.
- Για εργασία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη, ισχύουν 25 ημέρες αδείας.
- Για εργασία 25 χρόνων στον ίδιο εργοδότη, ισχύουν 26 ημέρες αδείας.
Εάν ο εργαζόμενος θελήσει να «σπάσει» την άδειά του σε τρία και παραπάνω τμήματα, «οπωσδήποτε ένα θα πρέπει να περιλαμβάνει 10 ημέρες αδείας».
Επίσης κάποιος «μπορεί να λάβει τις ημέρες αδείας του μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους», πρόσθεσε η Σάντρα Γεραγγέλου.
Πώς υπολογίζεται το επίδομα αδείας
«Το επίδομα αδείας προκαταβάλλεται, πρέπει δηλαδή να καταβληθεί πριν την έναρξη της αδείας του εργαζομένου. Το επίδομα αντιστοιχεί σε μισό μισθό για όσους εργάζονται με μισθό», είπε.
«Για όσους εργάζονται με ημερομίσθιο, το επίδομα θα είναι μέχρι 13 ημερομίσθια».
Η ΓΣΕΕ με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α.) της Συνομοσπονδίας www.kepea.gr ενημερώνει για την ετήσια άδεια αναψυχής των εργαζομένων και θέτει στη διάθεσή τους τη δυνατότητα μέσω της on line εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. στην ιστοσελίδα του ή μέσω της App εφαρμογής, να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:
Για πλήρη απασχόληση: https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php
Για εκ περιτροπής εργασία: https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php.
Τι ισχύει αν ο εργοδότης δεν δώσει καλοκαιρινή άδεια
Αν κάποιος δεν πάρει άδεια με υπαιτιότητα του εργοδότη, τότε θα πρέπει να αποζημιωθεί, τόνισε η φοροτεχνικός.
«Η αποζημίωση θα γίνει με προσαύξηση 100% στις αποδοχές αδείας, στις αποδοχές δηλαδή που θα λάμβανε αν εργαζόταν κανονικά τις ημέρες της άδειάς του, συν φυσικά το επίδομα αδείας», υπογράμμισε.
Σημαντικό είναι, επίσης, ότι ένας εργοδότης απαγορεύεται να απολύσει έναν εργαζόμενο, τις ημέρες που ο δεύτερος θα βρίσκεται στην άδειά του.