Έρευνα για τη Βόρεια Ελλάδα: Ισχυρότερη περιοχή της χώρας σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων
Η βόρεια Ελλάδα είναι η ισχυρότερη περιοχή της χώρας σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου Manpower Group για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Στην έρευνα αυτή αναφέρεται η τακτική ετήσια έκθεση του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι οι προοπτικές απασχόλησης για τον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο φτάνει το 18% και αντικατοπτρίζει τη δυναμική της περιοχής.
Ειδικότερη αναφορά γίνεται στον κλάδο του τουρισμού καθώς επισημαίνεται ότι «οι κρατήσεις για τη νέα τουριστική σεζόν προμηνύουν μια ακόμη καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ η συνεχιζόμενη ενίσχυση της παρουσίας παγκόσμιων κολοσσών τεχνολογιών αιχμής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα κορυφώσουν τη ζήτηση για εργαζόμενους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες».
Πιο συγκεκριμένα, η τακτική έκθεση του Μηχανισμού για την κατάσταση μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, στις Περιφέρειες και στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει ότι «το 2022 στην Κεντρική Μακεδονία δημιουργήθηκε το 17,8% των νέων θέσεων εργασίας, (63,5% στην Αττική), μερίδιο που αντιστοιχεί απόλυτα στη συμμετοχή της Περιφέρειας στη συνολική απασχόληση της χώρας».
Κενές θέσεις εργασίας
Ως προς τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας αξιοσημείωτο χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι σε όλες δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο (θετικό ισοζύγιο), καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2019-2022. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η σχεδόν μηδενική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το 2022 στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής και Πιερίας, σε μια χρονιά με εντυπωσιακή αύξηση των τουριστικών ροών στη χώρα. Το γεγονός αυτό πιθανότατα εξηγείται, αφενός από τη σχετική συρρίκνωση του οδικού τουρισμού, στον οποίο κυρίως στηρίζονται οι συγκεκριμένες περιοχές, αφετέρου στην αυξανόμενη δυσκολία εξεύρεσης εργαζομένων, που οδήγησε σε πολλές κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο, κατά το 2022 (περίπου 60.000). Ως αποτέλεσμα, το 87% των νέων θέσεων εργασίας (11.240) που δημιουργήθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2022 οφείλονται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Πρόκληση η γεφύρωση της αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης εργασίας
Με βάση τα παραπάνω, η έκθεση, την οποία υπογράφει ο εμπειρογνώμονας του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Πόδας τονίζει ότι «η πρόκληση που αντιμετωπίζουν πλέον η χώρα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να συμβάλλουν στη γεφύρωση της τρέχουσας αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης εργασίας, αφενός μέσω συστηματικών προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε ζητούμενες ειδικότητες -σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς- αφετέρου μέσω κινήτρων για την επιστροφή όσων εγκατέλειψαν τη χώρα κατά την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ