f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Αλλάζουν όλα σε Υγεία, Παιδεία και Δικαιοσύνη – Το μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Το πρώτο μεταρρυθμιστικό «κύμα» θα έχει στην αιχμή του τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, με νομοσχέδια που αφορούν τόσο προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όσο και τα πρόσφατα γεγονότα, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να έχουν ετοιμάσει τα σχετικά νομοσχέδια το αργότερο ως τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και να κυλήσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το σφικτό χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Το «πακέτο» της ΔΕΘ

Παράλληλα με το νομοθετικό έργο, το κυβερνητικό επιτελείο και το οικονομικό επιτελείο εργάζονται πυρετωδώς για το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Στον απόηχο της υπερψήφισης, με ευρύτερη πλειοψηφία, των ρυθμίσεων για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια μειώσεων και στασιμότητας, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από την ακρίβεια, των συνταξιούχων, των νέων, των ΑΜΕΑ κ.ά.

 

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της οριζόντιας κράτησης του 30% της σύνταξης για συνταξιούχους που απασχολούνται και την αντικατάστασή της από φορολογική κλιμακούμενη παρακράτηση στο εισόδημα, από 10% έως 15% με εξαίρεση ποσά έως 5.000 ευρώ.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση όσων έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το όριο των 20.000 ευρώ που ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να αυξηθεί στις 30.000 ευρώ, ενώ για αγρότες το όριο των 6.000 ευρώ πιθανότατα θα αυξηθεί στις 8.000 ευρώ.

 

Αυστηροποίηση ποινών

 

Με φόντο τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, το Μέγαρο Μαξίμου δρομολογεί δραστικές πρωτοβουλίες για την ολιστική διασφάλιση της πρόληψης και προστασίας των δασών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Παρασκηνίου», το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επεξεργάζονται σχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του εμπρησμού, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται κλιμακωτή αύξηση των προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια που θα φτάνουν έως τα 30.000 ευρώ, μετακύλιση του κόστους συνδρομής των πυροσβεστικών μέσων στον παραβάτη-εμπρηστή στα πρότυπα της συνδρομής μέσων έρευνας και διάσωσης, διπλασιασμός του προσωπικού της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από 32 σε 64 «Ράμπο» κ.ά.

 

Η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ

 

Επίσης, μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να διαμορφωθεί ένα πρώτο πλαίσιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού των «διακρατικών συμφωνιών» για μη κρατικά πανεπιστήμια, μέσα από το άρθρο 28 του Συντάγματος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει σαφές ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα είναι η μόνη αρμόδια για να θεσπίσει τους όρους που θα πρέπει να πληροί το προς ίδρυση παράρτημα ξένου πανεπιστημίου. Πρόκειται για μία από τις εμβληματικές αλλαγές της νέας κυβερνητικής θητείας, η οποία αναμένεται να προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Πέραν αυτού, το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει στη Βουλή αμέσως μετά τον Αύγουστο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής και την ενδυνάμωση της παράλληλης στήριξης, καθώς και για την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση με κοινά προγράμματα, που θα αφορούν ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και Εργαστηριακά Κέντρα.

 

Η στήριξη της οικογένειας

 

Στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών, που είναι αυταπόδεικτης πολιτικής σημασίας, το βάρος πέφτει στο αυτοτελές υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ηγεσία του οποίου εργάζεται ήδη πυρετωδώς για τη χάραξη στρατηγικής δημοσίων πολιτικών, προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα περί «κοινωνικού κράτους». Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που δρομολογούνται βρίσκονται οι οικογενειάρχες, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, τα ΑμεΑ, ενώ η προτεραιότητα θα δοθεί στην ψηφιοποίηση του ΟΠΕΚΑ, σε ένα σχέδιο δράσης για τη μακροχρόνια φροντίδα, καθώς και στη στεγαστική πολιτική.

 

Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

 

Με δημοσιευμένες, πλέον, από το υπουργείο Οικονομικών τις βασικές κατευθύνσεις της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το αίτημα για επιπλέον δανειακούς πόρους ύψους 5 δισ. ευρώ και, εφόσον εγκριθεί, θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την απλοποίηση προώθησης νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία νέων ρυθμιστικών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Μεταξύ άλλων, θα προβλεφθεί ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο για επενδύσεις στο πράσινο υδρογόνο, στο βιομεθάνιο, στα υπεράκτια αιολικά κ.ά.

Από τα πρώτα νομοσχέδια, επίσης, που πρόκειται να κατατεθούν θα είναι αυτό για το νέο επιτελικό κράτος, στο οποίο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων σε όλους τους κρατικούς οργανισμούς με την τοποθέτηση managers, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια, ενώ αναμένεται να υπάρχει και εξειδικευμένο «προφίλ» για κάθε θέση, που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε Οργανισμού. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται στόχοι αλλά και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξή τους, η οποία θα είναι προϋπόθεση για την παραμονή των επικεφαλής στις θέσεις τους.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών ρίχνει το νομοθετικό βάρος στην άρση όλων των εμποδίων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών, σε δύο άξονες: Στην εφαρμογή όλων των αλλαγών που ήδη έχουν θεσπιστεί, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως (π.χ. σύστημα αξιολόγησης στελεχών, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση κ.ά.) και την επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει νέες σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

 

Το προωθούμενο μεταρρυθμιστικό πακέτο περιλαμβάνει, φυσικά, και τις πρώτες αλλαγές στον πολύπαθο τομέα της Υγείας. Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνει δύο στάδια: Τις άμεσες αλλαγές και τις μεσοπρόθεσμες. Στις πρώτες, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσλήψεις και ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και με στόχο να υπάρχει ορισμένος χρόνος απόκρισης στα περιστατικά.

Πηγή: paraskhnio.gr