Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τέλος στις συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ με μετρητά
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστώσει προβλήματα σε επιχειρήσεις σε χώρες με αυστηρούς περιορισμούς στις πληρωμές με μετρητά.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να θεσπίσει ένα ενιαίο ανώτατο όριο πληρωμών με μετρητά ύψους 10.000 ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να εξισορροπήσει τις ανάγκες για καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης με την προστασία των επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις των πολύ αυστηρών περιορισμών.
Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός
Συγκεκριμένα, από τις 9 του περασμένου Ιούλη, έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Προβλέπει, για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό ανώτατο όριο πληρωμών σε μετρητά στις εμπορικές συναλλαγές, το οποίο έχει οριστεί στο ποσό των 10.000 ευρώ.
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός, ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να θεσπίσουν αυστηρότερα όρια από εκείνα των 10.000 ευρώ για χρήση σε μετρητά, αν και απαιτεί προηγούμενη έκθεση από την ΕΚΤ πριν από τη διεξαγωγή της για να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.
Ωστόσο, αυτή η διάταξη δεν επηρεάζει οι χώρες που είχαν ήδη θεσπίσει όριο κάτω των 10.000 ευρώ όταν τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός δεν υπόκεινται σε αυτήν την απαίτηση. Επί του παρόντος, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατανέμονται σχεδόν εξίσου μεταξύ εκείνων που δεν συμμορφώνονται με τη νέα απαίτηση που έχουν θεσπιστεί από τις Βρυξέλλες και εκείνων που το τηρούν ήδη. Δώδεκα χώρες δεν θέτουν καν νομικά όρια.
Οι χώρες που έχουν ήδη θεσπίσει χαμηλότερα όρια για τις πληρωμές με μετρητά από το νέο ενιαίο όριο των 10.000 ευρώ που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνεχίσουν να διατηρούν τα όρια αυτά. Ουσιαστικά, το όριο των 10.000 ευρώ είναι το μέγιστο που μπορεί να επιτρέπεται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, αλλά οι χώρες που ήδη εφαρμόζουν χαμηλότερα όρια, μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα αυστηρότερα όρια.
Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες με χαμηλότερα όρια θα συνεχίσουν να τα εφαρμόζουν, ενώ το νέο ενιαίο όριο των 10.000 ευρώ θα ισχύει ως το ανώτατο όριο σε άλλες χώρες που δεν είχαν θεσπίσει τόσο αυστηρούς κανόνες. Η απόφαση αυτή έχει στόχο να ελαχιστοποιήσει τις στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά, ενώ παράλληλα επιτρέπει στα κράτη μέλη να διατηρούν πιο αυστηρούς κανόνες αν το επιθυμούν.
Δεν είχε θεσπιστεί όριο για μετρητά
Πριν από την εφαρμογή του νέου ενιαίου ορίου των 10.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν θεσπίσει όριο για τις πληρωμές με μετρητά. Κύριες χώρες που δεν είχαν όριο ή είχαν πολύ υψηλά όρια περιλάμβαναν τη Γερμανία και την Αυστρία, όπου οι πληρωμές με μετρητά ήταν παραδοσιακά ευρέως αποδεκτές και δεν υπόκεινταν σε αυστηρούς περιορισμούς.
Η Γερμανία, ειδικότερα, ήταν γνωστή για την έλλειψη αυστηρών περιορισμών στις πληρωμές με μετρητά, καθώς η χρήση μετρητών είναι βαθιά ενσωματωμένη στην κουλτούρα της χώρας. Ωστόσο, με την εισαγωγή του νέου κανόνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμη και αυτές οι χώρες θα πρέπει να συμμορφωθούν με το ανώτατο όριο των 10.000 ευρώ. Το νέο αυτό όριο έρχεται να εξισορροπήσει την ασφάλεια των συναλλαγών με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών να χρησιμοποιούν μετρητά, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στις οικονομικές και πολιτιστικές πρακτικές των διαφόρων χωρών.
Χώρες χωρίς όριο στις πληρωμές με μετρητά για εμπορικές συναλλαγές:
Αυστρία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάνω από 10.000:
Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία
Από 5.000-10.000
Βουλγαρία, Κροατία, Λετονία, Μάλτα.
Από 1.000 ως 5.000
Βέλγιο, Δανία, Σλοβενία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία.
Κάτω από 1.000 ευρώ
Ισπανία, Γαλλία, ΕΛΛΑΔΑ, Ρουμανία.