f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί συστημικές αλλαγές

Δελφοί 8 Απριλίου 2022 – Στην αλλαγή των προτεραιοτήτων, και άρα των ισορροπιών και σχέσεων μεταξύ των κρατών, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, κατά την τρίτη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Nathalie TocciDirector, Istituto Affari Internazionali, ερωτηθείσα σχετικά από τον συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» Απόστολο Μαγγηριάδη, σημείωσε αρχικά ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλη αλλαγή είναι αυτή που επέρχεται. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Από το μοντέλο της μεταπολεμικής πάμε σε μια προπολεμική εποχή. Μια από τις μεγαλύτερες συνέπειες είναι το πως τοποθετούνται οι χώρες και αντιμετωπίζουν τις συμμαχίες, ποια είναι τα χάσματα. Υπάρχει μια αλλαγή παραδείγματος – προτύπου που δημιουργεί νέες συνθήκες για την αλληλεπίδραση Ελλάδας – Τουρκίας. Θυμάμαι ενδεικτικά την εικόνα της τελευταίας εικόνας συνόδου ΝΑΤΟ. Θυμάμαι την εικόνα Μακρόν – Ερντογάν. Αλλάζουν εξ’ ορισμού οι συνθήκες. Προ κάποιων εβδομάδων είδα πως το Κατάρ συμπαρατάχθηκε απερίφραστα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου. Μιλάμε για συστημική αλλαγή η οποία διαπερνά κάποια χάσματα και δημιουργεί καινούργια». Αναφερθείσα στη Λιβύη και στο κατά πόσο η κατάσταση εκεί επηρεάζει την ανατολική Μεσόγειο, είπε σχετικά: «Προ πολέμου υπήρχε μια κατάσταση με τη δημιουργία μιας ισορροπίας δυνάμεων. Πέραν της διπλωματικής οδού δεν υπήρξε κάτι άλλο. Δεν έγιναν πολλά παραπάνω. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο πόλεμος θα αλλάξει τη γενική εικόνα». Η ίδια παρουσίασε ως ένα πρώτο σενάριο, η Ρωσία να ασχολείται με τη Λιβύη και την Ουκρανία, ωστόσο γι΄ αυτό θα χρειαστεί περισσότερες δυνάμεις, όπως είπε. Είτε, ανέφερε, η Ρωσία θα έχει τη διάθεση να συνεχίσει να πολεμά προς επίτευξη ενεργειακού επεκτατισμού. Μιλώντας για την Τουρκία, είπε ότι τώρα που η χώρα είχε ουσιαστικά τη δυνατότητα να επαναστοχαστεί εν μέσω πολέμου, είναι μια ευκαιρία που πρέπει να δράξουμε.

Από την πλευρά του, ο Executive Director, INSS, Israel, Manuel Trajtenberg, μίλησε για την έλευση του πολέμου στην Ουκρανία, ως ένα σοκ, ενώ σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά αλλά μας έφερε και μια καθαρότητα και σαφήνεια. Ανεξαρτήτως όμως, βιώνουμε μια ανάδυση της Μεσογείου και του Νοτίου σκέλους της Ευρώπης. Συνήθως το βόρειο ημισφαίριο όριζε την ιστορία. Τώρα βλέπουμε μια ανάδυση. Δεν είμαστε πλέον κάτω από μια σκέπη άλλων. Η Ελλάδα βλέπουμε να σημειώνει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη μετά την οικονομική της κατάρρευση. Αυτό είναι καλό για την περιοχή. Οι μικρές και μεσαίες χώρες πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Σε ότι έχει να κάνει με τη Λιβύη, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. «Φανταστείτε να είναι πια έντονη η παρέμβαση της ΕΕ στη Λιβύη. Ελπίζω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει και θετικές επιπτώσεις αλλά θα πρέπει να περιμένουμε», είπε ακόμα. Σημείωσε ως θετική εξέλιξη την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία, λέγοντας, ωστόσο: «Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία από το 1999. Ο Ερντογάν λίγο λιγότερο. Υπάρχει κάτι πολύ συστηματικό. Οι ΗΠΑ πέρασαν μεν διάταξη για μικρότερες προεδρικές θητείες, όμως πετυχημένος πρόεδρος εκεί είχε αντίστοιχα μια μεγάλη θητεία. Στην Τουρκία, πάντως, έχουμε έναν πρόεδρο που ισορροπεί ανάμεσα στον εθνικισμό και τη δημοκρατία».

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.