f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Τεχνητή νοημοσύνη: Πιο κοντά στην τετραήμερη εργασία – Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο και αλλάζει δραματικά πολλές πτυχές της ζωής μας, καθώς κάνει «άλματα» δημιουργώντας παράλληλα προβληματισμό σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι τα όρια της ανάπτυξης. Ένας από τους τομείς στους οποίους τα τελευταία χρόνια επικρατεί έντονη ανησυχία είναι αυτός της εργασίας.

Από τη μία υποστηρίζεται ότι τα τεχνολογικά μέσα που προσφέρει μπορεί να δώσουν άμεσες λύσεις στη δουλειά μας, ενώ από την άλλη εκτιμάται ότι θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Όσοι εργαζόμενοι διάβασαν την πρόβλεψη της Goldman Sachs στις αρχές του περασμένου έτους, ενδεχομένως να κλονίστηκαν, αφού ο τραπεζικός κολοσσός έκανε λόγο για πάνω από 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως που μπορεί να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και τα chatbots.

Στην εκπνοή του 2023, έρευνα του LinkedIn διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι Εργαζόμενοι αναμένουν ότι η Τεχνητή νοημοσύνη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επαγγελματική ζωή τους μέσα στον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, εκτιμήθηκε ότι μέχρι το 2030 θα αλλάξει πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας και τα νέα δεδομένα θα επεκτείνονται στις γνώσεις, καθώς και στις ανθρώπινες και χειρωνακτικές δεξιότητες

Αύξηση παραγωγικότητας

 

Εκτός από την έκδηλη ανησυχία που αποτυπώνεται για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη (και) στον εργασιακό μας βίο, υπάρχουν αρκετοί που αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και πολλά οφέλη. Μάλιστα, ένα από αυτά θα ήταν η υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας, με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να φέρει καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Δεδομένα που συνέλεξε η εταιρεία Tech.co στα τέλη του 2023 φαίνεται πάντως να επιβεβαιώνουν ότι το «όνειρο» της τετραήμερης εργασίας είναι πιο κοντά απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 29% των εταιρειών που έχουν εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία χρησιμοποιούν εκτενώς την τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες των επιχειρήσεών τους.

Συγκριτικά, μόνο το 8% των οργανισμών με πενθήμερη εργασία χρησιμοποιούν εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT. Επίσης, το 93% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη είναι ανοιχτές στο να εφαρμόσουν τετραήμερη εργασία, ενώ λιγότερες από τις μισές εταιρείες που δεν τη χρησιμοποιούν είναι ανοιχτές σε τετραήμερη εργασία.

Την ίδια στιγμή, «στροφή» σε μια μικρότερη εργασιακά εβδομάδα κάνουν όλο και περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο. Εκπονώντας μελέτες για τα οφέλη της τετραήμερης εργασίας, «πειραματίζονται» σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και Αυστραλία. Άλλωστε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ, έχει ταχθεί υπέρ της τετραήμερης εργασίας.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Μέχρι στιγμής για τη χώρα μας δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα στοιχεία σχετικά με τη μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου, υπάρχουν όμως για την αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB αναφέρει πως το 69% των επιχειρήσεων θεωρούν δεδομένη την εκτεταμένη καθημερινή εργασία με τεχνητή νοημοσύνη, ενώ μόλις το 11,7% επενδύουν ήδη σε αυτή και το 20,7% θα επενδύσουν στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, το 80% συμφωνούν ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψουν την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε πιο αναβαθμισμένες εργασίες και το 61,7% δηλώνουν ότι δεν θα αντικαταστήσουν μέρος του ανθρώπινου δυναμικού τους. Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει όμως και έρευνα της Deloitte, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις συμφωνούν πως η Gen A.I μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξή τους, μόλις το 9% των επιχειρήσεων έχουν ήδη προσαρμόσει τη στρατηγική τους για την αξιοποίηση τέτοιων πρωτοποριακών λύσεων. Επίσης, επτά στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις (πλην του κλάδου Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών) δεν έχουν ασχοληθεί ακόμη με λύσεις Gen A.I και μόλις το 15% απαντάνε πως έχουν ξεκινήσει να πειραματίζονται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Βέβαια, το 57% βλέπουν αυτήν την τεχνολογία «με καλό μάτι», κάτι που «είναι θετικό για την προοπτική ενσωμάτωσης τέτοιου είδους τεχνολογιών εντός των ελληνικών επιχειρήσεων στο μέλλον», όπως λέει χαρακτηριστικά η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΣΕΠ «Digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future».

Ποια είναι όμως η άποψη των Ελλήνων για την τεχνητή νοημοσύνη; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari, το 66% εκφράζουν επιφυλακτική στάση απέναντι στον αντίκτυπο που θα έχει η διευρυμένη χρήση της στην κοινωνία και στη ζωή μας.

Παρ’ όλ’ αυτά, η αναλογία εκείνων που έχουν λογαριασμό ChatGPT συνεχώς αυξάνεται, από 21% τον Ιούλιο 2023 σε 30% τον Φεβρουάριο 2024. Ενώ από τον 72% θεωρούνται ένα εύκολο εργαλείο, που γλυτώνει χρόνο και κόπο (70%), το 81% των χρηστών ChatGPT θεωρούν ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο χρήσης. Τέλος, το 43% των χρηστών φοβούνται πως το ChatGPT είναι επικίνδυνο, γιατί εμποδίζει τη μελέτη, τη σκέψη, την ανάπτυξη κρίσης και τη εξέλιξη.

*Με πληροφορίες από εφημερίδα «Απογευματινή»