Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει στις 28 Σεπτεμβρίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», στα γραφεία του Συλλόγου (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175), από τις 14:30 έως τις 18:00. Το μήνυμα της φετινής 17ης εθελοντικής αιμοδοσίας του ΦΣΘ είναι «Σώζουμε ζωές. Είναι στο αίμα μας».
Συμβουλές προς αιμοδότες που εμβολιάστηκαν πρόσφατα ή νόσησαν από Covid-19
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός και συνεπώς όλοι μπορούν να προσέλθουν και να αιμοδοτήσουν. Επίσης όσοι έχουν κάνει την 4η δόση εμβολίου έναντι της Covid-19, πρέπει να περιμένουν την παρέλευση 7 ημερών από τον εμβολιασμό τους για να μπορέσουν να αιμοδοτήσουν. Όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον παρέλθουν 28 ημέρες από τη στιγμή που το rapid test ή το self test τους βγει και πάλι αρνητικό. Ο ΦΣΘ γνωστοποιεί ότι έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας ενάντια στη λοίμωξη Covdi-19, ενώ όσοι προσέρχονται πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.
Χρήσιμες οδηγίες για αιμοδότες
Όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν, καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
*Να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους είτε τον ΑΜΚΑ είτε την αστυνομική ταυτότητά τους.
*Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι, πρέπει οι αιμοδότες να έχουν φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν από την αιμοδοσία. Σε περίπτωση που έχουν φάει μεσημεριανό θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες). Δεν πρέπει να είναι νηστικοί ούτε να έχουν παραλείψει το πρωινό σας.
*Δεν πρέπει να βρίσκονται υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα τους αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιϋπερτασικά φάρμακα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για 1-2 μέρες πριν την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.
*Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να τα διακόψουν 3-4 μέρες πιο πριν από την αιμοδοσία.
* Όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.
*Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
* Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing.
* Επίσης πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.
*Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε όποιες απορίες μπορεί να έχει ο αιμοδότης.
*Την ημέρα της αιμοδοσίας συνιστάται στους αιμοδότες να πίνουν πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.