Θεσσαλονίκη: Καταζητούμενος για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στις ΗΠΑ κρατείται στις φυλακές Διαβατών
Καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα σύλληψης κρατείται στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, καθώς κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι την περίοδο 2014 έως 2018 πούλησε αμερικανικά μικροτσίπ και άλλα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, μέσω μίας βουλγαρικής εταιρίας που φέρεται να λειτουργούσε ως «βιτρίνα», παρακάμπτοντας τις εξαγωγικές απαιτήσεις που θέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Πρόκειται για 49χρονο Βούλγαρο, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου από Έλληνες αστυνομικούς, στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ (Δυτικής Περιφέρειας του Τέξας), διώκεται για τα αδικήματα της «απάτης κατά της κυβέρνησης» και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις», καθένα από τα οποία επισύρει πολυετή ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με το αμερικανικό ποινικό δίκαιο. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες, ενώ για την έκδοση του θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.
Εταιρίες μηχανικών με έδρα τη Ρωσία
Όπως φαίνεται να προκύπτει από τα διωκτικά έγγραφα τα συγκεκριμένα εξαρτήματα «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διαστημόπλοια και εφαρμογές πυραύλων», αν και, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν για το μετρό της Μόσχας. Κατά τα ίδια έγγραφα, στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται δύο ρωσικές εταιρίες μηχανικών, συνεργαζόμενες μεταξύ τους, όπου επανεξήχθησαν, μέσω της Βουλγαρίας, τα τεχνολογικά εξαρτήματα: η πρώτη έχει έδρα τη Μόσχα και φέρεται «να αναπτύσσει και να παράγει τεχνολογικό εξοπλισμό για την κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών» και η δεύτερη φέρεται να δραστηριοποιείται στην «κατασκευή κατευθυνόμενων πυραύλων και διαστημικών οχημάτων».
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση, σύμφωνα με τους αμερικανικές Αρχές, ξεκινάει τον Μάιο του 2014 όταν ο 49χρονος Βούλγαρος, φερόμενος μηχανικός, και δύο συνεργάτες του συναντήθηκαν με έναν προμηθευτή ευαίσθητων εξαρτημάτων ολοκληρωμένου κυκλώματος (IC) για να συζητήσουν την αποστολή τους στη δεύτερη ρωσική εταιρία. Τότε ο προμηθευτής τούς εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει η αποστολή στη Ρωσία λόγω των εμπορικών περιορισμών των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ένας εκ των παραπάνω συνεργατών φέρεται να ενημέρωσε τον προμηθευτή ότι ίδρυσε μία νέα εταιρία στη Βουλγαρία με αντικείμενο «την ανάπτυξη και εφαρμογή μικροσκοπικών ηλεκτρονικών τεχνολογιών για χρήση σε αυτοκίνητα και αγωγούς».
Το επόμενο διάστημα, κατά τους Αμερικανούς, μεταφέρθηκαν από τη πρώτη ρωσική εταιρία προς τη βουλγαρική εταιρία κεφάλαια άνω του 1 εκατ. δολαρίων για την αγορά εξοπλισμού συσκευασίας ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, ενώ ακολούθησαν συμβάσεις για την αγορά αμερικανικών εξαρτημάτων, μεταξύ αυτών μία παρτίδα ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων (μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου), με τα εμπορεύματα να φτάνουν στη Βουλγαρία όπου επανασυσκευάστηκαν και απεστάλησαν στη Ρωσία.
Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και οι εταιρίες τους τέθηκαν υπό παρακολούθηση, όταν το Δεκέμβριο του 2018 υπεύθυνος ελέγχου εξαγωγών του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου συναντήθηκε στη Βουλγαρία με τον 49χρονο προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα εξαρτήματα βρίσκονται ακόμη στην κατοχή του. Ο Βούλγαρος καταζητούμενος φαίνεται πως αρνήθηκε την επανεξαγωγή τους στη Ρωσία.