Υποκλοπές: Δίωξη σε 4 εταιρείες για παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών (vid)
Στην παραπομπή τεσσάρων υπευθύνων ιδιωτικών εταιρειών για παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών κατέληξε μετά από σχεδόν δύο χρόνια η δικαστική έρευνα για τις υποκλοπές.
«Οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας πολιτικών, δημοσιογράφων κλπ και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων «στόχων» και στην Ελλάδα, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη.
Με το πόρισμά του ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης καταλήγει πως δεν υπάρχει σχέση του Predator με κρατικές υπηρεσίες και πως οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ήταν νόμιμες προκαλώντας ερωτήματα και θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή περίμεναν την απόφαση της Δικαιοσύνης και τώρα αναμένουν τις απόψεις εκείνων που είχαν σπεύσει να καταδικάσουν πρόσωπα πριν την κρίση της.
«Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της. Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν μπορεί να μείνει στο αρχείο, είναι ζήτημα δημοκρατίας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ,ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε αιχμές ευθέως για τη δικαστική απόφαση.
Παριστάνει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δήλωσε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης:
«Εκφράζει με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο, το θράσος που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να απολογηθούν για τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν «νύχτα», λίγο πριν φύγουν από την εξουσία και οποίος φαίνεται ότι εφαρμόζεται σε μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις, κουνάνε και το δάχτυλο».
Για αγώνα απέναντι σε παρακράτος μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
«Πρώτα επιμόλυνε το Μαξίμου τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα επιμολύνει και τη δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όπως είπα από την πρώτη στιγμή η υπόθεση των υποκλοπών είναι ένα διπλό σκάνδαλο, σκάνδαλο παρακολούθησης αλλά και σκάνδαλο συγκάλυψης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αιχμές για την απόφαση του Αρείου Πάγου αφήνουν και οι άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ.
«Στο σκάνδαλο των υποκλοπών τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Η ελεγχόμενη από το Μαξίμου ΕΥΠ, παρακολουθούσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφους. Για ποιον λόγο; Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα», δήλωσε ο Χάρης Δούκας.
«Το ζήτημα αυτό έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση και προκαλεί αμφισβήτηση σε ότι αφορά την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να κλείσει αν δεν αναζητηθεί πλήρως και σε βάθος όλη η αλήθεια», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου.
«Θα επαναλάβω αυτό που είχα πει, πριν δυο χρόνια, για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες μετά την παραδοχή παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ: «Η εξουσία διαφθείρει. Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα», ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος.
«Η ΕΥΠ είχε τους ίδιους στόχους παρακολούθησης με το Predator. Ευθύνες όμως δεν υπάρχουν, σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση στο αρχείο και το Κράτος Δικαίου στο απόσπασμα», δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Για σκάνδαλο και συγκάλυψη μιλούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης
Κατά τη διάρκεια της έρευνας του κ. Ζήση που κράτησε 9 μήνες εξετάστηκαν πάνω από 40 μάρτυρες, ζητήθηκε η συνδρομή τριών ανεξάρτητων αρχών, έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι σε διάφορους δημόσιους φορείς ενώ απαντήθηκαν και αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ελβετία.
Ειρηνική ανάρτηση Κασσελάκη
«Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Δημητριάδη, που θεώρησα ότι «υπήρξε εμπλεκόμενος» στο σκάνδαλο ΕΥΠ-Predator. Η αλήθεια είναι ότι με μπέρδεψε ο κ. Μητσοτάκης, όταν τον “παραίτησε” και ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη. Παροτρύνω τον Πρωθυπουργό να επαναφέρει άμεσα τον κ. Δημητριάδη στο Μαξίμου για να αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία και να συνεχίσουν το κοινό τους έργο. Εύχομαι και στους δύο καλή ακρόαση», σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του.