f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Grand Hotel: Η ιστορία του πολυτελούς ξενοδοχείου που υπήρξε πραγματικά στην Κηφισιά

Η νέα σειρά εποχής του ANT1 «Grand Hotel» αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της εφετινής τηλεοπτικής σεζόν και στοίχημα για το κανάλι.

Η δραματική σειρά είναι μεταφορά της ισπανικής πρωτότυπης σειράς «Gran Hotel» και έχει προσαρμοστεί στην ελληνική ιστορία.

Συγκεκριμένα, μεταφερόμαστε στην Αθήνα του 1925, τρία μόλις χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην Κηφισιά, στο πολυτελές ξενοδοχείο Grand Hotel αλλά και στη φτωχική προσφυγική συνοικία που βρίσκεται λίγο πιο πέρα ξετυλίγεται ένα κουβάρι με εξαφανίσεις, φόνους, ίντριγκες, μυστήριο αλλά και παράνομους έρωτες.

Η λάμψη της υψηλής αθηναϊκής κοινωνίας της δεκαετίας του ’20 και του ’30, τα εντυπωσιακά κοστούμια της εποχής, τα ρετρό σκηνικά συνθέτουν ένα υπέροχο τηλεοπτικό προϊόν με τα σχόλια μέχρι στιγμής να είναι θετικά.

Το πραγματικό Grand Hotel στην Κηφισιά
Μάλιστα, το ξενοδοχείο Grand Hotel δεν είναι φανταστικό, καθώς υπήρξε στην πραγματικότητα και μάλιστα στην Κηφισιά.

Ένα από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία της πόλης ήταν το Grand Hotel de Kifissia ή αλλιώς «Ξενοδοχείο Μελά».

Το «Πύρνα», το «Cecil», το «Όλυμπος», το «Πεντελικόν», το ξενοδοχείο «Απέργη» και το «Θεοξένια» ήταν τα άλλα πέντε περίφημα ξενοδοχεία της περιοχής.

Και ενώ στην Κηφισιά και το Κεφαλάρι, πλούσια προάστια μέσα στη φύση όπου ζούσαν οι μεγαλοαστοί των Αθηνών και οι πλούσιοι ομογενείς, χτίζονταν πολυτελή ξενοδοχεία, στη Νέα Ερυθραία και σε άλλες γειτονικές περιοχές στοιβάζονταν καραβάνια από τη Μικρά Ασία.

Η αφρόκρεμα της Αθήνας πήγαινε στα βόρεια για να γευματίσει και να παρευρεθεί στα σουαρέ που πραγματοποιούνταν στις σάλες των ακριβών ξενοδοχείων.

Δούλευαν με πληρότητα 100% και εκτός από επιφανείς επισκέπτες του εξωτερικού, σε αυτά διέμεναν προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Ελευθέριος Βενιζέλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Θεμιστοκλής Σοφούλης, Πηνελόπη Δέλτα, Γεώργιος Βλάχος, Κατίνα Παξινού, Ιωάννα Τσάτσου κ.ά.

Η ιστορία του Grand Hotel de Kifisia
Το Grand Hotel de Kifisia χτίστηκε το 1885 σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα και φιλέλληνα Ερνέστου Τσίλερ.

Το ξενοδοχείο βρισκόταν στην πλατεία Πλατάνου, στην οδό Λεβίδου 3Α. Επικράτησε να ονομάζεται «Ξενοδοχείο Μελά», καθώς είχε κτιστεί ως εξοχική κατοικία του βουλευτή και δήμαρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά, πατέρα του Μακεδονομάχου ήρωα.

Ήταν ένα από τα πρώτα πολυτελή ξενοδοχεία της Ελλάδας, και το πρώτο που οικοδομήθηκε στην Κηφισιά. Η κορύφωση της τουριστικής απήχησης της περιοχής ήρθε κατά τη δεκαετία του 1930.

Το 1897, η έπαυλη του Μελά είχε ήδη μετατραπεί σε ξενοδοχειακό μέγαρο, με διευθυντή τον Χρήστο Τζανίδη. Υπήρξε ένα πολυτελές ξενοδοχείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με καινοτόμο χαρακτήρα και για πολλά χρόνια υπήρξε το κοσμικό κέντρο όχι μόνο της Κηφισιάς αλλά ολόκληρης της Αθήνας.

Αργότερα, κατά την Κατοχή, μετατράπηκε σε νοσοκομείο και κλινική για τους τραυματίες αλλά και σε αστυνομικό μέγαρο. Σήμερα στέκει ακόμα στην ίδια θέση, όπου λειτουργεί το εμπορικό κέντρο «Μελά».

Το Grand Hotel d’ Atenes και το Grand Hotel de Phalere
Την ίδια περίοδο στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Κοραή και Σταδίου υπήρχε το Grand Hotel d’ Atenes.

Πρόκειται για κομψό τετραώροφο κτίριο, δείγμα του ώριμου νεοκλασικισμού. Στην ίδια θέση υπήρχε η τριώροφη οικία Χατζηκυριακού, η οποία την περίοδο 1880-1890 επεκτάθηκε μάλλον από τον Τσίλερ.

Το 1930 ανακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Ι. Αντωνιάδη. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου λειτούργησε το εστιατόριο του Κωστή και επί σειρά ετών το ανθοπωλείο «Βιντζηλαίος».

Μάλιστα, το κτίσμα υπάρχει ακόμα και στεγάζει μεγάλο εμπορικό κατάστημα. Κατά τις εργασίες ανακαίνισης βρέθηκαν και ανασκάφηκαν τρεις σαρκοφάγοι (τάφοι) Ρωμαϊκής εποχής, οι οποίες διατηρήθηκαν στο υπόγειο.

Ακόμη, υπήρχε και παραλιακό ξενοδοχείο με το ίδιο όνομα, το Grand Hotel de Phalere (γνωστό και ως ξενοδοχείο Παππά), στην παραλία του Νέου Φαλήρου.

Το ξενοδοχείο κατεδαφίσθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, και ό,τι είχε απομείνει από το ξενοδοχείο, κατεδαφίστηκε το 1968.

Πηγή: iefimerida.gr