f

Get in on this viral marvel and start spreading that buzz! Buzzy was made for all up and coming modern publishers & magazines!

Fb. In. Tw. Be.
Image Alt

Googlareis.gr

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη διάσωση του πιλότου του F-16 μέσα από παραπλέον πλοίο (vids)

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του πιλότου του F-16 που κατέπεσε στη Χαλκιδική καθώς πρόλαβε να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος έγκαιρα και να «πέσει» στον θαλάσσιο χώρο δίπλα στη νήσο Ψαθούρα.

Ο καπετάνιος του παραπλέοντος πλοιαρίου, «Εμμάνουελ Μπρόνερ», και η οργάνωση Sea Shepherd, πόσταραν ένα βίντεο κατά τη διάρκεια της αποστολής διάσωσης του 29χρονου πιλότου, καθώς έγινε άμεσα ενημέρωση για την περισυλλογή του.

«Μόλις μας ενημέρωσε το λιμενικό για την πρώτη του αεροσκάφους F16 στην Ψαθούρα σπεύσαμε στο σημείο. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε η βοήθειά μας καθώς όλα πήγαν καλά για τον νεαρό πιλότο. Το σκάφος μας, ο καπετάνιος και οι εθελοντές μας είναι πάντα έτοιμα για κάθε περίσταση όπου θα ζητηθεί η συμβολή μας από τις τοπικές αρχές», αναφέρει το μήνυμα.

Δείτε το συγκλονιστικό video:

Το κινητό του πιλότου, τι συνέβη στο αεροσκάφος και πώς έγινε η εκτίναξη

Όλη η διαδικασία εγκατάλειψης του αεροσκάφους έγινε υποδειγματικά, γεγονός που απέτρεψε τα χειρότερα για τον 29χρονο πιλότο του F-16, το οποίο κατέπεσε χθες.

«Παρόλο που ήταν νεαρός στην ηλικία, είχε την εμπειρία. Είχε το χρόνο να κάνει όλα τα προβλεπόμενα», όπως ανέφερε στο ACTION ο Αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

Σημείωσε επίσης ότι το γεγονός πως το αεροσκάφος βρισκόταν ψηλά ήταν θετικό, ενώ για το κάθισμα του αεροσκάφους είπε ότι ήταν «από τα καινούρια καθίσματα και έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε τρία mode, το ένα είναι από 0 ταχύτητα, 0 ύψος, το δεύτερο σε μεσαίες ταχύτητες, και το τρίτο σε μεγάλες ταχύτητες και μεγάλα ύψη που δεν ανοίγει αμέσως το αλεξίπτωτο για να μην εκτεθεί ο χειριστής σε υψηλές θερμοκρασίες».

 

Ο υποσμηναγός ειδοποίησε με το κινητό του

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον αμυντικό συντάκτη Κώστα Σαρικά από το κινητό του ενημέρωσε ο 29χρονος υποσμηναγός ότι είναι σώος μέσα στη λέμβο. Ο υποσμηναγός είχε καταφέρει να ανοίξει και να ανέβει στη μικρή σωσίβια λέμβο που βρισκόταν πάνω του στο κιτ επιβίωσης, όταν βρέθηκε στο νερό. Πάνω του είχε το κινητό του τηλέφωνο το οποίο αν και είχε βραχεί λειτουργούσε και είχε σήμα.

Πώς θα μάθουμε τι συνέβη στο αεροσκάφος

Από την πλευρά του ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσιφίδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως «πρόκειται για βλάβη ή για αστοχία, δεν είναι μεγάλη διαφορά».

«Είχε πέσει και παλιότερα ένα αεροσκάφος. Αν δεν ξέρουμε τι συνέβη δεν μπορούμε να αποτρέψουμε στο μέλλον να μην ξανασυμβεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν μαύρα κουτιά. Στην προηγούμενη περίπτωση είχε γίνει ανάσυρση. Η εταιρεία είχε δαπανήσει μεγάλο ποσό, γιατί τέτοια αεροσκάφη πετούν πολλά παντού», τόνισε σε άλλο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πιλότος συμμετείχε στην πιο απαιτητική άσκηση των Ελλήνων αεροπόρων που περιελάμβανε το σενάριο της μάχης. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για την άσκηση «Ιέραξ» μαζί με άλλα αεροσκάφη και εκτελούσαν αερομαχίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πιλότος ανέφερε πως είχε προβλήματα στον κινητήρα και έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται. Ωστόσο, δεν εκκίνησε ο κινητήρας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψε το αεροσκάφος κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και έπεσε στη θάλασσα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το ατύχημα δεν έγινε στη φάση των ελιγμών, αλλά στην ολοκλήρωση της άσκησης.

Τα ακριβή αίτια θα τα διερευνήσει η Επιτροπή Διερεύνησης.